Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Историята на една президентска Библия

Main Pic
Публикувана: 03.07.2019
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1474
Коментари: 0
Библия, която е подарена на Ейбрахам Линкълн преди 150 години, е намерена наскоро, за да потвърди вярата на един велик човек. 
 
Линкълн е 16-ият президент на САЩ и той получава въпросната Библия на 16 юни 1864, по време на свое пътуване до Филаделфия, в кампания за събиране на пари за ранените войници. Междувременно Линкълн подарява 48 подписани от него копия на Прокламацията за еманципация, които също имат за цел набиране на средства.
 
Подарената Библия тежи почти 4 килограма и е инкрустирана с думите  "вяра,"  "надежда," и  "милосърдие". Линкълн я получава в болницата, в която лекуват ранените и болни войници, пострадали по време на Гражданската война в САЩ.
 
На корицата на Библията е написано: "Подарена на Ейбрахам Линкълн, президент на Съединените щати, от дамите доброволки в Държавната болница във Филаделфия ".
 
Няколко месеца по-късно, при получаване на друго копие на Библията като подарък, Линкълн пише следното:  "По отношение на тази велика книга, аз трябва да кажа, че това е най-добрият подарък, който Бог е дал на човека. Всичко добро, което Спасителят дава на света, е съобщено чрез тази книга. Без нея не можем да различим правилното от грешното. Всички неща, които са най-желани за благосъстоянието на човека, сега и в бъдеще, могат да бъдат намерени в Библията."
 
След убийството на Линкълн, неговата вдовица Мери, подарява Библията (шестата позната на историци, която е собственост на семейството на Линкълн), на свой съсед, който живее на отсрещната страна на улицата.
 
Съседът се нарича Ноа Майнър и е баптисткият пастир, който изнася реч на погребението на президента Линкълн. На гърба на корицата първата дама е изписала думите: "От г-жа Ейбрахам Линкълн за пастир Ноа Майнър, доктор по богословие, 15 октомври 1872 година."
 
Мери Линкълн пише, че п-р Майнър е  "приятел, много обичан от съпруга ѝ", а според някои историци бившата първа дама дава Библията на п-р Майнър, за да защити името на съпруга си, тъй като гневно отхвърля обвинителните твърдения, че той е атеист.
 
От своя страна п-р Майнър пише, че Линкълн "вярвал не само в мощното провидение на Бога, но и в божествеността на Светите писания". Първата дама му разказва, че Линкълн планира посещение в Еерусалим, за да "види светите места и да върви по стъпките на Спасителя ".
 
На 15 октомври, 1881 година п-р Майнър пише следното:  "Куршумът от пистолета на убиеца е влязъл в мозъка му, ала душата на великия и добър президент е била отведена от ангелите в новия Еерусалим."
 
Друга Библия, притежавана от Линкълн, е използвана от бившия президент Барак Обама при неговото встъпване в длъжност през 2009 и 2013 година. Същата е използвана от президента Тръмп при неговото встъпване в длъжност през 2017 година.
 
Наскоро откритата Библия ще отиде в музей, за да бъде достъпна за обществеността по молба на семейство Майнър, които я предават от поколение на поколение.
 
"Дарението на тази Библия предлага нова възможност да се огласят религиозните вярвания на Линкълн," коментира в изявление по случая Иън Хънт, директор на Президентската библиотека и музея на Ейбрахам Линкълн." Тази Библия ни помага да отговорим на въпроса в какво е вярвал Линкълн и как тези негови вярвания еволюират, макар да преживява трагедия след трагедия".
 
 Източник: MSN NEWS
Превод: Петя Зарева
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg