Четвъртък, 25.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Положителни промени за християните в Египет

Main Pic
Публикувана: 05.07.2019
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 2952
Коментари: 0
Правителствена комисия е одобрила узаконяване на 127 църкви в Египет. Според информация на CBN News, преди това същите църкви са действали нелегално. 
 
Легалните църкви трябва да получат специално одобрение от държавата. Обикновено това е дълъг процес, критикуван от множество църкви, защото е твърде ограничителен и бавен. В резултат на това хиляди църкви съществуват без официално разрешително, тоест, на практика са извън закона.
 
"Египет има дълга история по отношение на разрешителните за построяване на църковни сгради, и много църкви не са били в състояние да завършат този процес," се казва в публикация на християнската организация International Christian Concern. Въпреки това те продължават да съществуват незаконно.
 
Съгласно съобщение в медиите законът изисква църквите да се използват единствено за провеждане на религиозни дейности.
 
През 2016 година египетското правителство планира нов закон, който има за цел да ускори процеса на легализация. Международната християнска организация, която следи за състоянието на църквите по света, съобщава, че повече от 1 000 църкви са получили разрешителни, тъй като законът е в процес на промяна.
 
Съгласно новия закон, кабинетът на министър-председателя и министърът на правосъдието, жилищното настаняване и антиките, са натоварени със задачата да одобряват молбите на църквите за легално съществуване. 
 
В края на 2018 година след като повече от 100 църкви получават легализация президентът на Протестантските църкви в Египет заявява, че положението на християните ще продължи да се подобрява.
"Доволен съм", казва Андреа Заки. "Процесът беше бавен в началото, но мисля, че ще се подобрява в бъдеще."
 
Според християнската организация "Open Doors", християните в Египет все още са изправени пред ежедневни преследвания от страна на ислямското население, но това е стъпка в правилната посока.
 
Според "Open Doors"  ислямската религия  "подхранва дискриминацията и създава атмосфера, която кара държавата да не е склонна да уважава и прилага основните права на християните".
 
Според информация на World Watch Monitor, терористичната група "Ислямска държава" е убила повече от 100 коптски християни през 2017 година. Коптските християни съставляват около 10% от населението на Египет..
 
Египет е 16-a в световния списък за наблюдение, в която християните са подложени на преследване.
 
Източник: Christian Headlines
Превод: Петя Зарева
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg