Петък, 19.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Какво казва Библията за депресията?

Main Pic
Публикувана: 09.07.2019
Автор: Джесика Броуди
Прочетена: 3355
Коментари: 0

Думата "депресия" няма да намерите в Библията, защото тя започва да се използва едва в 20-и век. Когато обаче четете за цар Саул и промените в настроенията му или четете псалмите на цар Давид, където той откровено изразява чувствата си, сте наясно, че се касае за психическо състояние, което бихме могли да опишем по този начин. В Притчи 12:25 четем: "Теготата смирява човешкото сърце, а благата дума го развеселява."

Къде Библията говори за депресия?
Когато четем псалмите, повечето от които са написани от цар Давид, от тях струят огнени емоции. Голяма част от тези псалми са написани от Давид, когато се намираше в тежки за него периоди - гонен, преследван, със заплахи за живота си, в изгнание или грях. В Псалм 143:4 той пише: "Духът ми изнемогва в мене, сърцето ми е съвсем усамотено." Няколко стиха по-долу следва отчаяна молба: "Скоро ме послушай, Господи! Духът ми чезне. Не скривай лицето Си от мене, да не би за заприличам на онези, които слизат в рова" (143:7).

Други подобни излияния намираме в Псалми 3:3, 32:1-6; 30:5-11; 34:18; 40:1-3; 42:11; 77:4; 102:11-11 и др. Но такива описания има не само в псалмите. В 3 Царе 21:27 намираме историята за цар Ахав, който изобличен от пророк Илия за злодеянията си, не яде, облече се във вретище и очевидно беше депресиран. В 1 Царе 16-20 четем за цар Саул, чиято депресия се изразяваше в гневни изблици и той имаше нужда от помощ, в неговия случай, от музикална терапия чрез изкуството на младия Давид.

Кои библейски герои страдаха от депресия?

  • Мойсей имаше тежко време в пустинята, докато предвождаше Божия народ и непрекъснато беше предмет на хорското недоволство и оплаквания. В Числа 11:14-15 той умолява Бога: "Не мога сам да нося целия тoзи товар. Бремето е много тежко за мене. Ако ти постъпваш така с мене, убий ме още сега - ако съм придобил Твоето благоволение, за да не гледам злочестината си."
  • Еремия е известен като самотният пророк, който срещна неразбиране и беше отхвърлен от царете, които предупреждаваше за идващото божие наказание. В своята книга той се самосъжалява с думите Еремия 20:14, 18: "Проклет да бъде денят, в който се родих; да не бъде благословен денят, в който ме роди майка ми...Защо излязох от утробата да гледам труд и скръб, и дните ми да се довършат в срам".
  • Йов беше съкрушен след всички беди, които го сполетяха и не му остана сила в страшното изпитание. Той никога не прокле Бога, но пък беше толкова депресиран, че пожела никога да не се е раждал (Йов 3).
  • Илия преживя огромна победа над валаамовите пророци, но след това силите сякаш го напуснаха и той избяга в една пещера, където беше толкова депресиран, че не искаше да живее повече. Той даже умоляваше Бога да вземе живота му (3 Царе 19:4).
  • Йона, бягащият пророк, бе толкова разгневен на Бога, задето пощади нечестивите ниневийци, че изля чувствата си в тирада, която намираме записана в Йоан 4:1-11.

Какво трябва да бъде отношението на християните към депресията?

Очевидно е, че депресията не е само съвременен проблем, а героите, описани в Библията, също са имали подобни страдания, макар и наричани по различен начин. Независимо дали някои го наричат "меланхолия", а други - "обладаване от духове", проблемът е реален днес и причинява душевно страдание, отчаяние, а в някои случаи завършва със самоубийство, както беше при Саул и Юда Искариотски. На много места в Библията ще намерите истории на хора, които са отчаяни и молят Бога за помощ и избавление от състоянието им.

Какво казва Библията за справянето с депресията?

В своето съчувствие към човека и неговите множество страдания Исус призова с думите: "Елате при Мене, всички, които сте отрудени и обременени и Аз ще ви успокоя. Вземете Моето иго върху себе си и научете се от Мене, защото съм кротък и смирен на сърце, и ще намерите покой за душите си" (Матей 11:28-30). 

Нашата надежда е в Бога и самият псалмист го заявява ясно: "Защо си отпаднала, душо моя? И защо се смущаваш дълбоко в мене? Надявай се на Бога..." (Псалм 42:11). Това обаче не означава, че проблемът ще изчезне или че животът ни ще преминава безметежно.

Апостол Павел имаше страдание, което сам нарича "трън в плътта" (2 Коринтяни 12:7). Той искрено споделя, че се моли на Бога 3 пъти, но отговорът беше отрицателен и трябваше да прославя Бога чрез страданието си (2 Коринтяни 12:9-10). В посланието до филипяните Павел пояснява, че е научил "тайната да бъде доволен във всички обстоятелства" (Филипяни 4:10-13).

Що се отнася до лекарства за депресията, в Библията няма конкретно указание. В своя живот и служение Исус ясно показа, че е добро да търсим изцеление и да се молим за това. В Матей 9:12 Той сам казва, че "болните имат нужда от лекар". Когато пише до Тимотей и го съветва относно неговото влошено здраве, Павел не казва да страда, без да потърси помощ, а по-скоро да вземе мерки, за да облекчи страданието си (1 Тимотей 5:23).

Подобно на други заболявания понякога дерпесията е страдание, с което хората не могат да се справят. Християните обаче имат утеха поради факта, че винаги могат да се облегнат на християнското семейство, което да ги подкрепи, насърчи, утеши и да се моли за тях. Колкото и да е голямо страданието ни, винаги можем да се облегнем на Бога и да потърсим помощ от Него, с надежда за облекчение и изходен път.

Източник: Christian Headlines

Превод: Петя Зарева

 

 

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg