Неделя, 20.10.2019

Вестник Евангелски

Стих на деня"Верният в най-малкото и в многото е верен, а неверният в най-малкото и в многото е неверен." Лука 16:10

OnLine
RSS Facebook Twitter

Археологическа находка, свързана с патриарха Авраам, е открита в Ерусалим

Main Pic
Публикувана: 12.07.2019
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 2558
Коментари: 0
Израелски археолог е открил останките на олтар, за който се смята, че е от времето, когато Авраам се среща с първосвещеника Мелхиседек в Ерусалим. 
 
Археологът Ели Шукрон прекарва голяма част от живота си, доказвайки библейската история в града на Давид.  Пред репортер на СBN News Шукрон споделя своите впечатления за от едно от най-важните му открития, държани на секретно място, което датира от 4000 години. Става дума за каменен стълб.
 
Шукрон казва, че стълбът, намерен в града на Давид, е точно като този, описан в Битие 28, когато Яков сънува стълба, достигаща до рая, когато се намира във Ветил.  След съня, Яков казва: Колко страхотно е това място! Това не е нищо друго освен Божия дом, това е порта към небесата!  Тогава Яков става рано сутринта и взема камъка, който е сложил под главата си, поставя го като стълб и излива масло върху него. 
 
Шукрон вярва, че Мелхиседек е направил каменен стълб в Ерусалим точно както Яков поставил подобен стълп във Ветил. Той пояснява: "Ние сме на много, много важно място.  Върнете се назад, към времето на Мелхиседек.  Върнете се във времето на Авраам. Ще разберете по какъв начин тези хора се покланят на Бога в древността." Шукрон твърди, че това контрастира с древното поклонение на други места. 
 
 "Ако отидете на други места по света, в Египет или в Месопотамия, можете да видите храмове, злато и идоли, но не и каменни стълпове за поклонение.  Тук нещата са прости.  Камък, животно, жертва.  Камъкът е Божият дом.  Няма злато и диаманти.  Всичко е просто.  Това е, което Бог очаква от нас при поклонението - простосърдечие.  Фантастично е.  За какво е всичко? По каква причина? За да се свържем с Бога".
 
Шукрон пояснява своите основания - комбинацията от олтара за жертва, мястото за изтичане на кръвта на жертвеното животно, пресата за маслиново масло, мястото за връзване на жертвените животни; всичко това го кара да смята, че това е мястото, където Мелхиседек е срещнал Авраам.   
 
Битие 14 глава предлага описание на срещата между Авраам и Мелхиседек: "Тогава Мелхиседек, цар на Салем донесе хляб и вино; Той беше свещеник на Всевишния Бог.   И той го благослови и каза: благословен да бъде Авраам от Бога Всевишни, създател на небето и земята; и благословен да бъде Бог, който е предал враговете в ръката му.  И Авраам му даде десятък от всичко."
 
След като Мелхиседек благославя Авраам, Авраам му дава десятък. "Защо му дава десятък?  Защото той се покланя на Бога ", коментира Шукрон. Благославянето на хляба и виното са традиция и начин на живот, които продължават около 4000 години по-късно. 
 
"Какво правим ние днес?  Евреите и християните.  Какво правим?  Ние благославяме хляба и виното по различен начин, но продължаваме да го правим," казва Ели Шукрон.  "Къде е започнало всичко това? Тук в града на Давид, в храма на Мелхиседек.  Това е мястото.  Това е мястото, където сме и е невероятно, че можем да разберем това ".
 
Въпросният район все още е обект на разкопки и един ден хората ще могат сами да видят къде Авраам се е срещнал с Мелхиседек.
 
Източник: CBN News
Превод: Петя Зарева

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани
РЕКЛАМА
books-bg.com

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg