Неделя, 15.12.2019

Вестник Евангелски

Стих на деня"Наистина Той се присмива на присмивачите, А на смирените дава благодат." Притчи 3:34

OnLine
RSS Facebook Twitter

Шри Ланка - съживление след трагедия

Main Pic
Публикувана: 15.07.2019
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 490
Коментари: 0
Повече от два месеца изминаха след самоубийствените атентати в Шри Ланка, при които бяха опустошени три църкви и три хотела по време на Великден. Бяха убити над 250 християни, а ранените бяха около 500. Оттогава лидерите на страната предприеха разследвания и арести.
 
От своя страна християнската общност отговаря на омразата на екстремистите с нещо още по-радикално: любов и прошка.
 
Радж служи като евангелски пастир в Шри Ланка и е ръководител на служението Global Disciples. Великденската служба в църквата на Радж започнала с празнично настроение. Неговата църква била в период на растеж, което довело до удвояване на вярващите след седмици на покаяние, пост и молитва.
 
Но докато църквата на Радж се покланяла на възкръсналия Христос, само след два часа и половина, неговите братя и сестри християни са мъченически убити за тяхната вяра.
 
Уенди Надъл от служението Global Disciples споделя: "Докато Радж проповядваше, започнахме да получаваме съобщения и служители на полицията започнаха да влизат в сградата на църквата. Пастир Радж разказва: "Не знам как завършихме службата в онзи ден. Но някак си го направихме и осъзнах, че в края на богослужението нашата сграда е била заобиколена от полицията, която е пристигнала, за да ни защити ".
 
Разбира се, вярващите започват да се молят за техните братя и сестри и приятели, както и за онези  пастири в областта, които са загубили свои членове. Един от пастирите загубва 30 от децата от Неделното училище, които загиват при взривовете.
 
В седмиците и месеците след атентите, християните в Шри Ланка се опитват да преодолеят най-страшната атака, насочена към тяхната общност. За децата в Шри Ланка на възраст под 10 години, това е първото преживяване на такава трагедия след 30-годишната гражданска война в страната.
 
Радикалната благодат и обич, които християните показват след трагедията на така нареченото Великденско бедствие, са по-силни от взрива на всяка бомба.
 
 "Тъй като християните реагират с прошка, техните сънародници просто не могат да повярват на тази реакция," коментира Нагал.  "Лидерите на будистките и мюсюлманските общности в страната идват при тях с думите:  Ако това се случи в нашата общност, ние ще отмъстим. Ще търсим отмъщение за хората, които са ни сторили това. Те буквално се възхищават на прошката, с която реагират християнските църкви."
 
Пастир Радж разказва за промените, които се наблюдават след сполетялата ги трагедия: "В миналото, не  беше никак лесно да се раздават християнски брошури или друга литература в Шри Ланка. И със сигурност не беше лесно да поканим хората в църковна обстановка. Беше много по-приемливо да ги поканим на християнско събиране в някоя къща. Но сега те могат да спокойно да отидат на църква и да говорят публично за вярата си, защото в страната има положително отношение към християните след трагедията.
 
"В крайна сметка според пастир Радж невинните вярващи, чиято кръв е пролята в онзи ден, се превръщат в повод за свидетелство за Шри Ланка, " разказва Надал.  "Това, което виждаме, е началото на период на възраждане в тази страна."
 
 Радж специално призовава хората да се молят за народа на Шри Ланка, като използват благовремието, имайки смелостта да споделят любовта Божия в насърчаването на тялото на Христа в страната.
 
Източник: CBN News
Превод: Петя Зарева

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани
РЕКЛАМА
books-bg.com

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg