Събота, 20.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Открит е най-древният християнски папирус

Main Pic
Публикувана: 15.07.2019
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 2428
Коментари: 0

Учени от Университета в Базел, Швейцария са идентифицирали най-старото, известно до момента лично писмо с християнско съдържание. Според изявление на Университета, направено на 11 юли, става дума за папирус от началото на 3-ти век, озаглавен "P. Bas. 2,43 ". 

Писмото е датирано от 230 година след Христос и предлага информация за начина на живот на първите християни в Римската империя. То е по-старо от всички познати досега християнски документални доказателства от Египет от периода на Римската империя..

"Писмото съдържа индикации, че в началото на трети век християните са живеели извън градовете във вътрешността на Египет, където  са били на ръководни длъжности и не са се различавали от своите съседи", се казва в изявлението. Освен това, "съдържанието на папируса противоречи на идеята, че всички ранни християни в Римската империя са ексцентрици, които се оттеглят от света и са заплашени от преследване".

Папирусът е притежание на Университета в Базел за повече от 100 години. Той представлява писмо от човек на име Ариан до брат му Паул, което се откроява от други писма, достигнали до нас от Египет. Писмото съдържа добре познататия ни от новозаветните послания заключителен поздрав. Авторът използва съкратената форма на християнското благопожелание: "Моля се да благоуспяваш в Господа ".

"Използването на това съкращение – познато като nomen sacrum в този контекст – не оставя никакво съмнение за християнските вярвания на автора на писмото.

Това е добре позната християнска формула, с която сме запознати от новозаветните ръкописи ", пояснява Сабин Хюебнер, професор по древна история в университета в Базел. Хюебнер добавя, че името на получателя също е показателно, защото "Паул е изключително рядко име по това време и можем да заключим, че родителите, споменати в писмото, са християни и са нарекли сина си с името на апостол Павел още през 200 година след Христос".

Писмото принадлежи към най-големия архив от папируси, който датира от времето на Римската империя". Папирусът разкрива още, че Ариан и брат му Паул са млади, образовани синове на семейство от местния елит, собственици на земя и държавни служители.

"Папирусите идват от селището Сеаделфия в централен Египет и принадлежат към известния архив "Херонин", който е най-големият папируски архив от римско време", се заключава в изявлението.

Университетът в Базел е първият университет в немско говореща Швейцария, в който е създадена колекция от папируси в началото на 20-ти век.

 

Източник: "Евангелски фокус"

Превод: Петя Зарева

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg