Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

За вярата на един шампион

Main Pic
Публикувана: 15.07.2019
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1134
Коментари: 0

На 33 години сръбската тенис звезда Новак Джокович спечели своята 5-а титла на Уимбълдън и 16-а на "Големия шлем", побеждавайки Роджър Федерер в драматичен мач, продължил 5 часа без 3 минути. Спокойно можем да кажем, че този мъж, който доминира в световния тенис вече в продължение на години, намира енергията да печели, защото редовно чете своята Библия.

Световната тенис звезда от Сърбия не се колебае открито да изповядва, че е православен християнин. Джокович без стеснение говори за Христос и може да бъде видян с кръст на врата, докато играе на корта, с което изявява своята християнска вяра. За него вярата в Христос е на първо място и е приоритет, който той самият поставя преди спечелените 68 титли, в това число от турнирите "Големия шлем".

През април 2011 година Джокович е удостоен с ордена на Св. Сава, първа степен, връчен му лично от патриарха на Сръбската православна църква. По този повод той заявява: "Това е най-важното отличие в живота ми, защото преди да съм атлет, аз съм православен християнин."

Орденът "Свети Сава" е най-високото отличие, присъждано от Православната църква на Сърбия и Джокович го получава заради неговите дарения, с които подпомага реставрирането на храмове в Сърбия.

Световноизвестният спортист редовно отделя от средствата си за благотворителност. За изминалата година фондацията на Новак Джокович е отделила 94 000 евро за ремонт на училище в Позега, Сърбия.

През октомври 2017 година фондацията открива ресторант за нуждаещи се, който предлага безплатна храна на бездомни и бедни хора. Джокович коментира следното по случая: "Парите не са проблем за мен. Имам достатъчно, за да храня всички бедни в Сърбия. Тези хора заслужават заради подкрепата, която ми оказват."

През 2015 година Джокович е избран за посланик на добра воля от УНИЦЕФ заради неговата благотворителна дейност в подпомагане на децата, които имат нужда от образование. Директорът на УНИЦЕФ, Йока Брант, заявява: "Новак Джокович е истински шампион за децата по света. Той показва, че нашите думи и дела могат да променят живота на децата по света, особено на най-малките."

Джокович никога не забравя своите християнски корени и не може да забрави трудното си детство, белязано от войната в разпадаща се Югославия в периода 1992-1995 година. Неговата жена Йелена също е християнка. Те се вричат пред Бога през 2014 година и имат две деца - син, Стефан на 3 години и дъщеря, на име Тара, която е на 4 месеца. Можем да предположим, че децата им ще растат в атмосфера на християнски ценности и щедрост в помощ на нуждаещите се.

Източник: Аletea.net

Превод: Петя Зарева

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg