Четвъртък, 18.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Германски съд предлага убежище на преследвани руски християни

Main Pic
Публикувана: 18.07.2019
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 3021
Коментари: 0

Съдът в Дюселдорф взе решение да предоставя политическо убежище на преследвани в Русия евангелски християни.

Според руския новинарски уебсайт "Идея" до решението се стигнало след прецедент с руски баптисти, които били принудени да избягат в Германия, след като групи от млади хора, които носели черни униформи, ги следвали по време на мисионерската им дейност.

Въпросните руски християни били атакувани вербално и физически на няколко пъти. Роднините им също получили телефонни обаждания със заплахи за живота и сигурността им.

Според адвоката, представляващ търсещите убежище, Руската полиция не е предложил защита, нито е спряла агресията по отношение на евангелските вярващи.

Германската служба за мигрантите и бежанците (BAMF) първоначално е отхвърлила  молбата за убежище, като е изтъкнала, че тези събития не са инициирани от държавни органи. 

БАМФ също така уверява, че руският закон гарантира религиозната свобода, но в същото време признава, че Руската православна църква има преференциален статут в страната.

В своето решение от 3 юли съдът на Дюселдорф постановява, че отговорността за тези деяния на религиозно преследване в крайна сметка трябва да се поеме от държавата.

Русия игнорира конституционната гаранция за свободата на верските убеждения, се казва в решението на съда и това поведение може да бъде видяно ясно в преследването на членове на други религиозни малцинства, каквито са "Свидетелите на Йехова". В този контекст съдът в Дюселдорф заявява, че има достатъчно вероятност членове на баптистите църкви, които се занимават с  мисионерска и евангелизаторска дейност, да са изправени пред подобно преследване от страна на Руската държава.

Източник: "Евангелски фокус"

Превод: Петя Зарева

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg