Четвъртък, 18.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Как да преборим отчаянието?

Main Pic
Публикувана: 19.07.2019
Автор: п-р Живко Тончев
Прочетена: 2383
Коментари: 0
Илинден - празникът на великия пророк Илия, свалил огън от небето, спрял дъжда, хранен от враните, умножил брашното на вдовицата, възкресил сина ѝ, въобще - убедил всичките люде да паднат по лице и да кажат: "Господ - Той е Бог, Той е Бог!" И накрая, взет на небето с огнена колесница. (3 Царе17:4;  Царе 2 глава).
   
Но и огненият пророк дойде до момент на отчаяние и поиска да умре, казвайки: "Стига ми, Господи, вземи душата ми!" (3 Царе 19:4).
 
Тук в Божието Слово намираме идеи за това как да победим отчаянието. Изглеждат твърде прозаични, но за някои ще бъдат от полза.
 
  1.  Наспивай се достатъчно! (3 Царе 19:5,6). Общоизвестно е, че по време на сън тялото си почива, файловете в мозъка се подреждат, системите в тялото се саморегулират. Безсънието води до физическо и психическо изтощение, повишаване на кръвното, засилен апетит...След сън животът е по-цветен, по-слънчев.
  2.  Храни се здравословно! Понякога само като хапне човек и му идва настроението. Но за разлика от изрядните ястия, които царете предлагаха, Господният ангел му донесе пита, печена на жарава и вода (3 Царе19:6,7). Днес много е изписано за здравословното хранене, но просто правило е да се храним с това, което Господ е създал за храна. Да си припомним, че е създал ябълки, праскови, краставици..., а не торти и сладкиши. 
  3. Движи се много! След като яде, Илия вървя четиридесет дни и нощи до Божията планина Хорив (3 Царе 19:8). Създадени сме да се движим, да се трудим, да спортуваме. Тогава се изхвърлят токсините, произвеждат се серотонин и допамин, които са важни за доброто психическо състояние на човека. Усетиш ли тягостно настроение, излизай навън, разхождай се динамично, спортувай, движи се.
  4. Застани пред Господа! (3 Царе19:11). Сподели с Него проблема си (стих 10). Чуй кроткия Му, тих и нежен глас (ст.12). ,,Всяка ваша грижа възложите на Него, защото Той се грижи за вас” (1 Петър 5:7). ,, Не се безпокойте за нищо, но относно всяко нещо, с молитва и молба изказвайте исканията си на Бога с благодарение”(Фил.4:6). Господното Слово е насърчително, зареждащо, оптимистично - освен теб има седем хиляди души, които не са се поклонили на Ваал (стих 18)
  5. Следвай Господната цел! Бог не само утеши Илия, но и му постави задачи - да помаже Азаил за цар над Сирия, Иуй - за цар над Израил и Елисей - за пророк (стихове 15,16) И Илия тръгна да изпълни Божията заръка. 
За да побеждаваш отчаянието, следвай целта, дадена ти от Бога. Не се самосъжалявай, а вместо това помогни на нуждаещ се, посети болен, обади се на приятел, сподели благовестието, ходи редовно на църква, включи се в някое служение, моли се за пастира, напиши песен, научи псалм, нахрани гладен, труди се...
   
Илия се сблъска с нечестивия цар, глада, смъртната заплаха, отчаянието. Въпреки това, Господ го употреби и той живя един вълнуващ, полезен и вдъхновяващ живот! 
 
 Защо да не си и ти като него?
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg