Сряда, 27.05.2020

Вестник Евангелски

Стих на деня"Защото сега виждаме нещата неясно, като в огледало, а тогава ще ги видим лице в лице; сега познавам отчасти, а тогава ще позная напълно, както и съм бил напълно познат." 1 Коринтяни 13:12

OnLine
RSS Facebook Twitter

За „тръните в плътта“

Main Pic
Публикувана: 24.07.2019
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 884
Коментари: 0

„Трън в плътта” е нещо, което е допуснато от Бога в живота ни, за да ни предпази от самонадеяност. Може да ви накара се почувствате неудобно, да го приемете като форма на мъчение, но Бог не измъчва децата си. Той ни помага! Неговата помощ може да дойде под формата на дисциплина и изпитания, но Неговата цел винаги е да ни укрепи и да ни приведе в образа на Христос. Дадени ни са "тръни", които всъщност ни отслабват, за да ни направят по-силни.

Ето какво казва Павел за себе си във 2 Коринтяни 12:7-10:

А за да не се превъзнасям поради твърде многото откровения, даде ми се трън в плътта, пратеник от Сатана, да ме мъчи, за да не се превъзнасям. Затова три пъти се молих на Господа да се отмахне от мен;и Той ми каза: Доволно ти е Моята благодат; защото силата Ми в немощ се показва съвършена. И така, с преголяма радост по-добре ще се похваля с немощите си, за да почива на мене Христовата сила.Затова намирам удоволствие в немощи, в укори, в лишения, в гонения, в притеснения за Христос; защото когато съм немощен, тогава съм силен.

Павел имаше много основания да се хвали. Той беше евреин, израилтянин и потомък на Авраам, а освен това и слуга на Христос. Работеше по-усърдно от повечето хора, беше затварян по-често, бичуван, излаган на смърт многократно, пребиван с камъни и претърпя корабокрушение в три различни случая. Той беше изложен на опасност при пътуване в реки и морета, от разбойници, от други евреи, от неевреи, от лъжливи вярващи, в градове, на суша и в морето. Живееше без почивка и сън, знаеше що е глад и жажда, и беше изложен на студа и лошите атмосферни условия. Той се сблъскваше с ежедневен натиск и загриженост за всички църкви, усещаше се духовно слаб и имаше изкушения. Той претърпя всичко това заради Христос.

Освен това Павел бе мощно използван от Бога, за да промени света и получи много видения и откровения от Господа. В крайна сметка той беше великият апостол Павел. Той срещна възкръсналия Христос, написа повече книги от Библията, отколкото всеки друг, прекоси над 15 000 километра в Мала Азия, Гърция и по-късно в Рим, основа и утвърди много църкви, и може би е най-великият и най-вдъхновяващ мисионер на всички времена.
 
Предположения
За Павел би било доста лесно да стане самонадеян. Помислете колко лесно е за вас и мен да станем тщеславни, а сме постигнали много по-малко от Павел. Ние не знаем точно какво е представлявал трънът на Павел, въпреки че съществуват много теории. Някои смятат, че това е болест, състояние на очите, плътско изкушение, говорно затруднение и т.н. 
 
Въз основа на описанието една логическа теория е, че „трънът в плътта” на Павел, всъщност са „супер-апостолите”, които той споменава в глава 12 на 2 Коринтяни. Според един библейски коментар „Те бяха лъжливи учители, претендиращи, че са апостоли, които са влезли в църквата. Те промотираха своите собствени идеи и в същото време се опитваха да дискредитират както личността, така и посланието на апостола. Второто послание до Коринтяните е написано, за да защити автентичността, както на неговото апостолство, така и на посланието му. "
 
Тъй като тези фалшиви апостоли са били основната причина Павел да напише 2 Коринтяни, то тази идея изглежда правдоподобна. Плюс това, би било подходящо да ги наричаме "посланици на Сатана". Тъй като Павел не ни е казал изрично какъв точно е "трънът в плътта", вярващите ще трябва да го помолят да им даде обяснение, когато го срещнат във вечността.
 
Защо Бог не е премахнал „тръна в плътта” на Павел?
Апостол Павел умолява три пъти Господа да отнеме неговия „трън в плътта“. Има ли нещо в живота ви, за което сте се молили многократно? Има ли някакво обстоятелство, което сте искали от Бога да промени или да ви освободи? Смятате ли, че Бог може да позволи на страданието или изпитанието да продължи умишлено? Така е било и за Павел.
 
Отговорът на Бог на молитвите на Павел беше „не“. Може би с времето Бог е премахнал тръна на Павел, но ние не знаем това. Предвид това, което знаем от Библията, Бог отхвърли молбата на Павел. Вместо това Бог отговори: “Достатъчна ти е Моята благодат, защото силата Ми е съвършена в немощ” (2 Коринтяни 12:9).
 
Защо Бог каза: „Моята благодат е достатъчна”?
Какво е благодатта? Благодатта е незаслужена милост, дарби и благословии. Божията благодат не е била достатъчна само за Павел, но и за нас е достатъчна!
 
Павел реагира на Божия отговор по следния начин: „Затова ще се похваля с още по-голяма радост за моите слабости, за да може Христовата сила да почива на мен. Ето защо, заради Христос, аз се наслаждавам на слабости, на обиди, на трудности, в гонения, в трудности. Защото, когато съм слаб, тогава съм силен ” (2 Коринтяни 12: 9-10).

Източник: Christianity. com

Превод: Петя Зарева

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани
РЕКЛАМА
books-bg.com

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg