Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Какво казва Библията за храната?

Main Pic
Публикувана: 24.07.2019
Автор: Шейн Идълман
Прочетена: 3573
Коментари: 0
Живеем във век на диети и режими за хранене, които имат за цел да постигнат идеалното тегло за всеки отделен човек, с цел да подобри качеството му на живот.А какво казва Библията за храната?
 
Дали човек не е консумирал месо до времето преди потопа, приблизително 1600 години след грехопадението? Ако е така, защо? Дали първите хора не са яли само растения за повече от 16 века, преди Бог да позволи месото? Как една растителна диета осигурява витамин В12, калций, желязо и цинк, което е трудно да се случи, ако човек се придържа само към нея? Допустимо ли е да се яде месо и млечни продукти? Трябва ли да се консумира пестеливо? Дали не вреди на баланса в природата?
 
Библейски погледнато, може да намерите мотиви в подкрепа на няколко различни възгледа, но ние сме насърчени умереността ни да бъде позната на всички хора. Умереност означава да се пие или да се яде нещо в правилните количества и не постоянно. За съжаление, с умереността често се злоупотребява и се изграждат много нездравословни модели. Павел казва, че всичко  е позволено, но не всички неща са полезни (1 Коринтяни 10:23). В повечето райони, където хората живеят най-дълго, диетите им са предимно растителни.
 
Считам, че атмосферата на Земята преди потопа е била много по-различна от днешните ни условия на живот. Човекът живееше в по-здравословна среда, която можеше да осигури повече кислород и по-голяма защита срещу вредните лъчи на слънцето, а растенията и плодоносните дървета бяха в изобилие. След потопа обаче плодовете и зеленчуците очевидно не са били толкова много (вж. Битие 8:22, където се говори за сеене и жътва). Вярвам, че Бог е позволил консумацията на месо заради този недостиг. Здравословното месо и млечни продукти могат да се ползват от време на време от онези, които не могат без тях, но не трябва да се консумират в изобилие. Лично аз бих предпочел да ям основно онова, което сме яли преди грехопадението, като основен източник на хранене. Но отново, това е моето лично мнение.
  • В Езекиил 4: 9 четем, че Езекиил е трябвало да яде „пшеница, ечемик, боб, леща, просо и лимец." Това е неговата диета за повече от година. По необходимост или за здраве? Можем само да спекулираме, но тази комбинация от растения имаше и има много ползи за здравето.
  • В Данаил 1 Данаил яде зеленчуци и вода в продължение на 10 дни и изглеждаше по-добре от тези, които се хранеха с месо и деликатеси. Растителната храна носи е здравословна (Откровение 22: 2). Това трябва да бъде основният ни фокус при всяко хранене.
  • В Данаил 10 се казва, че той отново се е хранел с растителна храна в продължение на 21 дни. Духовният резултат беше невероятен. Интересно е, че Бог благославя пости, където се консумират само зеленчуци.
  • Месото се свързва повече с нашата анималистична природа; жаждата за месо послужи за падение на много хора (вж. Числа 11). Често хората бяха наказвани заради лакомия, свързвана с месото.
  • Когато Бог нахрани децата на Израел в пустинята, Той осигури „хляб от небето“, известен като манна (Изход 16:4; Йоан 6:31). Хората го печаха или го варяха. Имаше вид на бделий, което е растителен продуктот. В Библията се казва, че манната имаше вкус на пита с мед. Перфектната храна, която Бог избра, изглежда е на растителна основа, а не е месна. Това е доста убедително за мен. Тогава Бог докара милиони пъдпъдъци, защото хората „пожелаха месо”.
  • Но в Деяния 10 виждаме, че Петър има видение, в което Бог го инструктирал да убива и да яде месо.
  • В Римляни 14:1–4 апостол Павел говори за това да не съдим човек, който яде месо. Разбира се, това може да се отнася до нечистия характер на определени храни и факта, че са били предлагани на идоли, а не като доказателство за месните диети.
  • В 1 Тимотей 4: 3–4 Павел казва, че в последните дни измамливите духове ще заповядват на хората да се въздържат от определени храни - храни, които Бог е създал, за да бъдат приети с благодарност. Този стих е една от причините, поради които не трябва да забраняваме никаква храна, която Бог е създал , включително здравословно месо и млечни продукти.
Бъдете внимателни, когато правите абсолютни и догматични твърдения за диетата. Въпреки това, можем да бъдем сигурни, че здравословният начин на живот е за предпочитане. Живата храна доставя витамини, минерали и мощни фитохимикали директно в тялото. Произведената от човека храна няма същия ефект; не дава, а отнема.
 
Източник: Christianity Today
Превод: Петя Зарева
 

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg