Вторник, 07.04.2020

Вестник Евангелски

Стих на деня"Послушай, Господи, правото; внимавай към вика ми; дай ухо на молитвата ми, която принасям с искрени устни." Псалм 17:1

OnLine
RSS Facebook Twitter

„Нова вълна“ - празник на изобилния живот

Main Pic
Публикувана: 27.07.2019
Автор: Петя Зарева
Прочетена: 1511
Коментари: 0

В периода 21-27 юли, в кв. "Сарафово", Бургас, се проведе "Нова вълна", 2019. Християни от цялата страна, представители на различни църкви и деноминации се събраха, за да се покланят заедно на Бога, да споделят благословения и да се изграждат духовно чрез използването на  дарбите си.

Тази година темата беше "Извън рамката". Всеки, който желаеше, можеше да участва в това благословено събитие онлайн директно или в края на деня, гледайки записите. В продължение на почти седмица денят ми започваше и свършваше с "Нова вълна" и благословението не може да се измери.

Благодарение на младите и жертвени доброволци, които прекараха дълги часове, за да осигурят видео излъчванията, можах да се насладя на великолепни библейски поучения, които бяха практично насочени, актуални и лесно приложими за млади и стари, вярващи и невярващи. Сред говорителите бяха утвърдени евангелски служители с одобрен характер и изявени дарби, които поучаваха в синхрон и отлично се допълваха, макар да бяха представители на различни църкви.

Още първата сутрин Димитър Спилков от Пловдив в присъщия за него огнен и категоричен маниер предизвика слушателите да бъдат изпратени от Бога с мисия, без значение каква е тяхната професия и призвание. Той призова малки и големи да се посветят да платят цената за посвещението на Христос и да не се отказват, въпреки евентуален провал, защото победата идва, когато не се отказваш. "Струва си да живееш, ако инвестираш даденото ти от Бога, за да жънеш вечен плод", заяви Митко Спилков, илюстрирайки лекцията си с уроци от живота на библейския патриарх Йосиф.

На свой ред Сами Пейчев ни поясни, че "Бог е противник на комфортната зона и изисква от нас да упражним вяра, за да израснем и придобием твърдост в изпитанията, като припомни за героите на вярата, които са доказали доверието си на практика." Той направи интересна разходка из Библията, за да докаже тезата си.

П-р Мирослав Маринов ни напомни, че ако човек иска да върви срещу течението, не трябва да се страхува от истината, а трябва смело да я изявява, като е готов да се посвети на сто процента и да служи на Христос с всичко, което му е дадено, без да се връща назад. С умелото си чувство за хумор той успяваше да държи приковано вниманието на слушателите, въпреки горещото време.

П-р Янчо Ганев ни предизвиква да бъдем огнени и непреклонни в следването на Христос, което трябва да бъде първостепенен приоритет в живота ни, като сме готови да се вместим именно в Неговата рамка, а не да живеем според нашите виждания. Той не скъпеше практичните примери, които се врязват в съзнанието и остават в паметта, благодарение на неповторимия му стил.

П-р Живко Тончев заяви, че християнството е вълнуващо за смелите. Цитирайки стих от Проповедта на планината, той коментира, че ние сме солта на земята, но сме полезни само ако сме извън солниците. П-р Тончев поясни, че Великото поръчение е дадено, за да отидем в света, като служим на другите и респективно на Бога чрез личния си пример. П-р Живко заключи, че ние светим там, където ни наблюдават и когато вършим добри дела.

П-р Людмил Арсов беше актуален с напомнянето, че трябва да ценим свободата, която Бог ни е дал и призова да живеем живот, който да е достоен за Христос. Той предизвика да оползотворяваме времевата рамка, в която живеем, така че нашето ежедневие да бъде смислено съгласно Божия призив, като в същото време мечтаем смело.

П-р Георги Зафиров коментира рамката, в която Исус трябваше да се вмести заради нас, приемайки човешка плът и живеейки под закона, за да прокара път там, където няма път. Той ни убеди, че "никой не може да надскочи Христос по жертва."

Младият богослов Павел, който живее в Белгия, а е внук на п-р Павел Гурбалов от Бургас, ни вдъхнови със свидетелство от личния си живот, подплатено с отлична библейска екзегетика с призоваването на Мойсей и изтъкнатите от него оправдания, Посланието ни зарадва поради факта, че Бог и днес издига младежи, които не се колебаят да Му посветят живота си в служение и славата принадлежи единствено на Него.

Тодор Ботев говори за нуждата от прекарване насаме в Божието присъствие и заедно с екипите от хвалители от различни градове и църкви всеки ден създаваха атмосфера на преклонение, в която всички от близо и от далеч можеха да усетят Божието присъствие по силен и неподправен начин.

Не бяха пренебрегнати и най-малките участници - децата. За тях беше предвидено специално време за молитва, игри и благослов, а последната вечер те умилиха всички присъстващи с научени от тях песни, пеейки с цяло сърце, както само те си знаят, споделяйки наученото през седмицата.

Поученията се редуваха с молитва и вдъхновено хваление, с което всеки можеше да стане съпричастен и да се наслади на благословението. Макар и да не присъствах на "Нова вълна" на място в буквалния смисъл на думата, успях да усетя действието на Божия Дух, който не се вмества в рамки. Научих и за семинарите "Как да чуваме и разпознаваме Божия глас", провеждани в горещите следобеди. В предпоследния ден празникът беше пълен с кръщението на онези новоповярвали, които бяха решили да засвидетелстват пред другите тяхното съдбоносно решение да принадлежат на Христос.

П-р Трайчо и Ина Стефанови за поредна 19-а година дадоха всичко от себе си и с участието на енстусиазирани доброволци от различни църкви осъществиха едно паметно събитие, което ни напомня, че ако имаме здрав фундамент, онова, което градим, ще издържи на изпитанието на времето. Вярвам, че Господ възнаграждава усилията им и ги радва с плодовете от труда им, а умората си заслужава, когато наблюдаваш светналите лице на млади хора, които излизат напред, за да приемат Христос или се включват в молитва с желанието Бог да бъде Господар в живота им. Зная, че те нямат нужда от хвалебствия, затова ще ги цитирам.

Ина Стефанова: "Да не пропуснете целта на Бога за вашия живот. Нова вълна е само вдъхновение - можем да бъдем силни за Господа. Силите на мрака искат да не съществуваме, но Бог е силен да устояваме и всеки е важен... За мен е радост, че имам на кого да предам щафетната палка. Важното е да тичаме с еднаква скорост.... Онова, което има да става в нашата страна е едновременно славно и страшно. Нека заедно да отстояваме пред Него... Много е радостно да видя, че децата, които са били невръстни в първите години на Вълната, днес вече самите са родители и са тук с нас. Ние сме едно и ще продължим да се събираме, за да служим за благословение... Ние не се нуждаем от аплодисменти, а от молитви, за да устоим на атаките и предизвикателствата."

П-р Трайчо Стефанов завърши с Матей 7:13-14: "Тясната врата е тази, която води към живот, противно на всички човешки очаквания. Ние искаме да ни е широко, но Бог ни предупреждава, че вратата е тясна, а Исус ни напомня, че едно е потребно - да седим при нозете Му и да слушаме онова, което Той ни говори. Онези, които Го търсят, са възнаградените. Който не минава през правилната рамка, няма да бъде приет от Бога. Исус е рамката и само онези, които влизат през Него, ще бъдат спасени. Словото, молитвата и общението са гаранция за устояване в спасението. Рамката е само една и има своето име - Исус Христос. Всеки път, когато Бог те докосне, ти се променяш и ставаш различен. Онези, които приемат Христос, животът им завинаги е променен за добро...Влизаме през вратата, за да намерим духовна храна, а излизаме, за да раздаваме себе си. Исус дойде, за да даде и да отвори вратата на изобилния живот. Трябва да изберем. Никой не може да ти отнеме онова, което даваш доброволно. Божият човек е дръзновен, защото смелостта идва от Божия Дух. Имаме нужда от ново докосване и среща с Исус за новия ден. От единия в другия свят се влиза през рамка. В нашата ограниченост чрез Христос можем да извършим съвършената Божия воля, както Христос го направи, приемайки човешко тяло. Дали съм готов да дам живота си за Христос? Всеки, който търси, ще Го намери и ще бъде възнаграден. Всички ние стоим на прага на нещо ново и Бог ни призовава."

За мен лично "Нова вълна", '19 беше един летен празник на изобилния живот, който ни се предлага отново и отново в Христос чрез помазани служители на Бога. Тяхното посвещение доказва, че Бог е реален и същият вчера, днес и завинаги. Има надежда за християнството в България. Само след седмица предстои нов празник - лагерът "Карандила". 
 

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани
РЕКЛАМА
books-bg.com

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg