Събота, 20.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Ограничения за религиозните свободи по света

Main Pic
Публикувана: 29.07.2019
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 2505
Коментари: 0

Броят на държавите, които все по-често налагат ограничения срещу религиозните групи, се е увеличил през последното десетилетие, показва проучване на Pew Research.

“В периода от 2007 до 2017 г. ограниченията по отношение на религията под формата на закони, политика и действия от страна на държавни служители, които ограничават религиозните вярвания и практики - са се увеличили значително по целия свят”, се казва в проучването.

Последните данни от 2017 г. “показват, че 52 правителства налагат или високи или много високи нива на ограничения върху религията, в сравнение с 40 държави през 2007 г.”

 „Законите и политиките, ограничаващи религиозната свобода и правителствената фаворизация на религиозните групи, са най-често срещаните видове глобални ограничения”, посочват изследователите. От друга страна, „нивата на правителствени ограничения върху религиозните дейности и държавният тормоз върху отделни религиозни групи са малко по-ниски. Но те също се увеличават през последното десетилетие.

“Всъщност, средната оценка за правителствените ограничения за религиозни дейности в Европа се е удвоила от 2007 г. насам, а средният резултат за тормоз от страна на държавите в региона на Близкия изток и Северна Африка, се е увеличил със 72 % ".

В същото време „броят на страните, в които хората страдат от най-високи нива на социална враждебност по отношение на религията, се е увеличил още повече в хода на проучването, от 39 на 56“. Изследването анализира четири категории социална враждебност: враждебност, свързана с религиозни норми, междурелигиозно напрежение и насилие, религиозно насилие от страна на организирани групи и тормоз на отделни личности и социални групи.

„Военните действия по причина на религиозна нетърпимост са се увеличили значително, докато тормозът от страна на отделни лица и социални групи и религиозното насилие от страна на организирани групи са се увеличили в по-нисък процент, а междурелигиозното напрежение и насилието спадат значително след 2007 г.“ се казва в проучването. 

Според Pew Research, „като цяло религиозните ограничения се увеличават по целия свят през последното десетилетие, но товa не става равномерно във всички географски региони и не касае всички видове ограничения“. "Нивото на ограниченията започва да се повишава в региона на Близкия изток и Северна Африка и сега отбелязва най-високото ниво във всичките осем категории, измерени от проучването".

Въпреки това, „някои от най-големите увеличения през последното десетилетие са били в други региони, включително Европа и Африка на юг от Сахара, където някои групи са се опитвали да наложат религиозните си норми на други хора чрез отвличания и принудителни преговори“.
 
Изследването показва, че ограниченията на отделни правителства върху религиозните дейности, религиозното насилие от страна на организирани групи и правителствения тормоз на религиозни групи нарастват в Европа. Но от всички анализирани категории най-много се открояват враждебните действия, свързани с религиозните норми, които са се увеличили от 0,8% през 2007 г. до 3,4% през 2017 г., като надвишават средното за света ниво от 3% и Европа е вторият регион с по-високи стойности в тази категория, само след Близкия изток и Северна Африка.
 
Тези военни действия най-често се случват в страните от Източна Европа, но също така се посочва, че „няколко западноевропейски страни са сред онези с най-висок резултат в категорията на социалната враждебност, свързана с религиозните норми”. "В Германия например религиозните групи използват страха на бежанците от депортиране, за да насърчават преговорите, според годишния доклад на Държавния департамент на САЩ за религиозната свобода.
 
Източник: "Евангелски фокус"
Превод: Петя Зарева
 

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg