Сряда, 24.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Неочакван обрат за арестуван уличен проповедник

Main Pic
Публикувана: 02.08.2019
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 2784
Коментари: 0

Уличният евангелски проповедник Олуволе Илесанми е получил 2500 британски лири (3 000 евро) обезщетение от британската столична полиция за неправомерно арестуване, за което ви информирахме и можете да си припомните тук.

На 23 февруари той проповядва пред станция "Саутгейт" на лондонското метро, когато към него се приближават двама полицаи, по сигнал на минувач, който го обвинява в сеене на омраза и критикуване на исляма.

Въпреки че Илесанми настоява, че просто изразява своята гледна точка, Библията му е отнета и полицията го арестува. Когато той реагира на действията на полицията, един от полицаите отговаря: „Трябваше да помислите добре, преди да проповядвате“.

По-късно проповедникът е освободен без обвинение, след което споделя следното: „Радвам се, че полицията призна, че не е правилно да ме арестува, заради проповядване от Библията. Арестуването ми беше травмиращо преживяване и ме принуди да остана непредвидено далеч от дома ми. Но Бог винаги е с мен”, каза Илесанми пред репортер на Premier Christianity.

Той добавя, че „е решен да се върне в Саутгейт и да започне отново да проповядва евангелието“. „Когато дойдох във Великобритания, това беше свободна християнска страна, но сега проповедници като мен са арестувани за това, че говорят истината. Християните и свободата на словото трябва да бъдат защитени, особено от правителството и полицията “, добавя той.

Уличният проповедник се надява, че „това признаване на вина от страна на полицията може да одързости повече християни да проповядват открито, а полицията да e наясно с това какво означава законно да се прогласява Словото Божие по нашите улици“.

„Изумен съм и съм толкова благодарен за подкрепата, която получих от хора по целия свят и Християнския правен център“. Над 45 000 души са подписали петиция, призовавайки правителството да защити свободата на словото за проповедници във Великобритания, които не нарушават закона. 

„Това не е първият път, когато християнски проповедник на улицата е неправомерно арестуван във Великобритания. Християнските улични проповедници трябва да бъдат свободни да споделят евангелието, дори когато това означава оспорване на вярванията на другите, " се посочва в петицията, внесена в правителството. В нея се пояснява, че „законът правомерно защитава свободата на словото, дори и някои да смятат, че то обижда, шокира или смущава другите.“

„Но твърде често полицейските служители не зачитат тази свобода, или не желаят да я спазват. Това води до смразяващ ефект, а именно, хората все повече не желаят да споделят това, в което вярват, поради страх от арест “, заключава Олуволе.

Източник: "Евангелски фокус"
Превод: Петя Зарева

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg