Петък, 19.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Проучване за религиозните групи във Франция

Main Pic
Публикувана: 05.08.2019
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 2398
Коментари: 0

Правителството на Франция публикува доклад за ролята на религията в публичното пространство, който подчертава нарастващата роля на определени групи вероизповедания.

Документът се състои от 12 страници и носи заглавие „Синтезирано изследване за религиозното представителство в общественото пространство на Франция днес“. Същият е изпратен до премиера Еманюел Макрон през юли 2019 г. Докладът признава, че светските прогнози за прогресивното изчезване на религията, не са точни.

„След 2010 г. много анализатори описват западните страни като предимно светски. Напротив, изглежда, че настоящите събития включват примери за евентуално завръщане на религиозността “, се казва в официалния документ. Независимо от това, авторите предпочитат да наричат ​​това нарастващо верско присъствие "прибягване до религията" във време на "несигурност" в областта на политиката, икономиката или екологията.

Документът също акцентира върху констатациите на някои от последните проучвания за религията, които потвърждават, че броят на агностиците, атеистите и хората, които не се идентифицират с някаква религия, продължава да расте.

„Френският религиозен пейзаж“ е представен накратко в правителствения доклад чрез някои статистически данни. Почти 20 милиона души се идентифицират с римокатолицизма, но само 3% от общото население, определящо се като католици, посещава църковна служба веднъж седмично, се казва в доклада.

Процентът на учениците в католическите училища е значително по-висок: 17%.

Има между 3 и 5 милиона души, които се идентифицират с исляма, а около 1,8 милиона (2,6% от френското население) са практикуващи мюсюлмани.

Протестантизмът (който включва евангелските християни) е третата група на вероизповеданията във Франция, а втората по брой с  места за поклонение, които са 4000. Повече от половината от тях принадлежат към евангелските общности.

Докладът подчертава „численото увеличаване през последните десет години“ на тази религиозна група, като нараства от 2,5% от населението на 3,1%. Макар да са малко на брой, евангелските християни във Франция имат силно присъствие заради активната си роля в обществения живот и желанието да свидетелстват за вярата си, тоест, публично да изразяват своите позиции.

Повече от 2 милиона французи се идентифицират като протестанти, а 40% от тях „смятат силата на своята вяра за важна“. 925 000 от протестантите практикуват вярата си всеки ден (1,4% от населението). Сред онези, които се определят като евангелски християни, 70% се молят и прилагат вярата си практически всеки ден. Това е най-високият процент сред всички религиозни групи във Франция.

Юдаизмът и будизмът са четвъртата и петата религия в страната с около половин милион последователи. И в двата случая броят на практикуващите вярващи е много малък - по-малко от 15% от членовете на съотвеното вероизповедание.

Източник: "Евангелски фокус"
Превод: Петя Зарева

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg