Петък, 19.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Призив от християните в Сирия

Main Pic
Публикувана: 06.08.2019
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1538
Коментари: 0
Американският вестник Washington Post съобщи в неделя, че Турция е струпала армия от десетки хиляди войници на сирийската граница и Ердоган планира да започне мащабна военна операция срещу подкрепяните от САЩ кюрдски бойци на изток от Ефрат.
 
"Влязохме в Африн, Джарабулус и Ал-Баб, в Северна Сирия. Сега ще нахлуем на изток от Ефрат", казва Ердоган на церемонията по встъпване в длъжност, проведена в Бурса.
 
„Споделихме тази информация със САЩ и Русия“, добавя той.
 
Миналия месец Турция заплаши, че ще предприеме военни действия срещу подкрепяните от САЩ сили, ако не постигне споразумение със САЩ над 20-милиметровата зона за сигурност в североизточната граница на Сирия с Турция. Ердоган иска да изчисти зоната на подкрепяната от САЩ кюрдска милиция YPG. Кюрдската милиция беше основният съюзник на САЩ в борбата срещу ИД, но Ердоган разглежда групата като терористична организация.
 
"Ако безопасната зона не бъде създадена, заплахата от тази зона продължава и терористите няма да бъдат унищожени, тогава ще започнем операцията", каза външният министър Мевлют Чавушоглу в интервю за турската телевизия TGRT миналия месец.
 
Американски служител коментира пред Ройтерс, че се водят "двустранни дискусии" с Турция "относно възможността за безопасна зона с американски и турски сили, която да адресира законните проблеми на Турция в областта на сигурността в Северна Сирия".
 
Ердоган обаче не иска предложената зона за сигурност да бъде патрулирана както от американските, така и от турските сили. Той настоява Турция да има пълен контрол над зоната.
 
За много християни и етнически малцинства това би означавало бедствие. "Повечето от нашите приятели християни живеят в този район и ако в тази област се случи някаква военна операция, това ще бъде истински ужас за нашия народ", коментира Абделахад Гаврие от партията на Сирийския съюз пред CBN News.
 
Повече от 100 000 сирийски християни (една от най-старите християнски общности в света), живеят там и се страхуват, че Ердоган ще довърши геноцида, който ИД започна.
 
Миналата година армията на Ердоган работи с джихадистки наемници, за да завземе сирийския град Африн. Неговите наемници изгониха стотици хиляди, докато търсеха християни и горяха църкви.
 
Миналия месец сирийските християни призоваха САЩ да ги спасят: "Надяваме се и се молим, че докато защитавахме света от терора на ИД, светът няма да ни изостави сега. Сега е време християнските, западните страни и християнските църкви и вярващите по целия свят да защитят нашия християнски народ в северна Сирия, за да не бъдем жертва на брутална война, диктатура, фашизъм и радикализъм ", се казва в изявление на Сирийския военен съвет (МФС).
 
Съединените щати порицаха действията на Турция с коментара, че те будят страшно безпокойство. 
Американски служители от Министерството на отбраната са посетили Анкара, Турция в понеделник, за да разубедят президента Реджеп Ердоган да нахлуе в Североизточна Сирия, където живеят много етнически малцинства, включително хиляди християни.
 
Източник: CBN NEWS
Превод: Петя Зарева
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg