Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Как да посрещаме житейските бури?

Main Pic
Публикувана: 07.08.2019
Автор: Катрин Грейвс
Прочетена: 1006
Коментари: 0
Когато изградим живота си върху твърдата скала на вярата в Исус Христос, ние знаем, че сме в безопасност от пълно унищожение, ако връхлети внезапна буря. Но какво да кажем за щетите от бурята? Къщите могат да издържат заради херметични покриви, дори и със счупени прозорци, или дори и те да са издухани. Строителните изисквания в райони с бури, често налагат използване на по-здрави материали и капаци, които могат да бъдат затворени по време на силни ветрове. Точно преди да прогнозират някой ураган, телевизионните новини са изпълнени с изображения на подготовка за обезопасяване на домове и предприятия, като например натрупване на пясъци и запечатване на прозорци.
 
Какво да кажем обаче за духовните бури в живота ни? Как да реагираме, когато те неизбежно се изправят на пътя ни с голям или не толкова силен интензитет?
 
Спомнете си какво знаете. Припомнете си стиховете, които сте запомнили. Може би дори имате мобилно приложение на Библията, така че можете да си я четете навсякъде. Спомнете си библейски истини от рода на „Бог е добър през цялото време“ и ги съчетайте с подходящи стихове, като Римляни 8:28 и Еремия 29:11. Потърсете насърчаващи публикации на страниците в социалните медии или от приятели, които редовно ги публикуват.
 
Молете се. Предайте своите притеснения на Господа. Разкажете му всичко за тях и ги оставете в Неговите ръце. В криза нямаме време за дълго молитвено събрание, но можем да се молим за това, което ни тревожи с кратки молитви. Тези молитви се състоят само от две или три думи, но Бог може да помогне и без да се молим с часове. Била съм в ситуации, в които единствените думи, които успявах да кажа, бяха: „О, Боже.“ Те бяха отправени към Господ. Зная, че Светият Дух се моли за нас, когато не знаем какво да кажем, и Му се доверявам да го направи в такива кризисни моменти. В ретроспекция виждам, че Той е отговорил.
 
Намерете нещо, за което да бъдете благодарни. Едно от най-добрите неща, които можем да направим, за да поставим мислите си на правилния път, е да бъдем благодарни. След като си припомните библейската истина и се помолите, ще е много по-лесно да отправите думи на благодарност. Отделете време, за да благодарите на Исус за Неговата помощ и закрила.
 
Мислете правилно. Виждате ли прогресията тук? Филипяни 4: 8 предоставя списък на видовете мисли, които трябва да имаме в съзнанието си. Това е дисциплина, която трябва да практикуваме непрекъснато, но е наложително, когато бурите ни връхлитат неочаквано. Тези мисли са спасителни пояси, които успокояват и ни помагат да съзрем надежда. Знаете ли, че умът ви е проектиран по такъв начин, че да не можете да мислите две мисли едновременно? Да, можете бързо да превключвате напред и назад между мислите, но не можете да мислите лоша мисъл, докато мислите добра мисъл. Зиг Зиглар е прав, когато казва: „Проблемите на повечето хора идват от лошите мисли“.
 
Помислете за резервен вариант.
Обадете се на ваш приятел, който винаги ви подкрепя в молитва или на други хора, които знаете, че ще се молят за вас в трудни моменти. Имам четирима приятели, които винаги получават смс от мен, когато животът е на косъм, защото знам, че ще спрат и ще се помолят веднага, щом го видят. Напрегнатите ми мускули се отпускат, когато чета молитва, написана веднага от близък приятел.
 
Следващият път, когато бурните облаци на живота се събират или внезапна коварна вълна ви събори на земята, тези стратегии ще ви помогнат да останете стабилни. Ще бъдете подготвени и ще можете да съберете отново силите си. Ако изградим живота си на Скалата Христос, това е най-добрата застраховка срещу сериозни щети и гаранция, че няма да бъдете съкрушени. Това не означава, че няма да се случват лоши неща, но имате гаранция, че ще получите помощ и в крайна сметка ще излезете победители.

Източник: Christian Headlines
Превод: Петя Зарева
 
 
 
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg