Вторник, 02.03.2021

Вестник Евангелски

Стих на деня"Ако някой служи на Мене, нека Ме последва; и където съм Аз, там ще бъде и служителят Ми; който служи на Мене, него ще почете Моят Отец." Йоан 12:26

OnLine
RSS Facebook Twitter

Християнско единство преобразява живота на мнозина в Айова, САЩ

Main Pic
Публикувана: 09.08.2019
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 850
Коментари: 0

Двама пастири от град Сийдър Рапидс, Айова, решават да се срещат веднъж седмично, за да се молят заедно. От тази малка искра, пламва огън на насърчение и обич, който бързо избуява и се разпростира.

Евангелската коалиция (TGC) съобщава, че въпросните двама пастири, които се събират, за да се молят заедно, са Род Дули, който ръководи Oak Hill Jackson Community Church, състояща се от чернокожи американци и Даниел Уин, оглавяващ църква Cedar Rapids, която се състои от бели американци.

Пастирите решават да се срещат редовно и да се молят всяка седмица. След това те започват да си разменят амвоните, докато по време на Великденската служба и двете църкви празнуват на общо богослужение.

И двете църкви се съживяват и започват да растат числено. По-късно, през 2017 година п-р Дули обмисля да предложи на п-р Уин да започнат да търсят по-голяма сграда, така че вярващите от двете църкви да се събират заедно.

Тогава п-р Уин прави следното предложение:  "Знаеш ли, няма да е зле да обединим църквите си."  По-късно п-р Дули признава, че и той е искал да предложи същото.

Това, което е още по-невероятно е, че в един малък град, предимно от бели американци, 98 процента от членовете на двете църкви гласуват в полза на сливането.

Според данни на Евангелската коалиция, днес, 18 месеца по-късно, преходът към обединената църква на бели и черни членове е преминал относително гладко.

Новата църква, която сега е наречена New City Church расте числено,  защото членовете и на двете бивши църкви искат да допринесат за съживлението на града, в който живеят. И двамата пастири споделят лидерството на църквата и са успели да запазят своите ръководни екипи, без да се налага да освобождават някого от неговата позиция.

Повече от 100 нови хора започват да посещават Ню Сити Чърч от януари 2018, когато църквата официално бива открита. "Виждаме живота на хората да се трансформира," казва п-р Уин. Преди няколко седмици се кръстиха девет тийнейджъри от различни етноси. Когато тийнейджърите споделяха своите свидетелства, всички в църквата плачеха от радостно вълнение."

 "Вярващите започнаха да свидетелстват на хора, до които не бяха имали достъп преди," споделя п-р Дули. "През първите няколко месеца не беше необичайно възрастни мъже от двете църкви, да идват при нас след богослужението и със сълзи в очите, да казват: "Това, което се случва е толкова велико". 

Две църкви, които имат еднаква визия за съживлението на града си, сега помагат на хората да намерят връзката с Исус Христос и работят заедно като едно цяло.

"Ние не правим това само заради многообразието, а заради Евангелието и за Бога," споделя п-р Уин пред Евангелската коалиция.

Пастирите се надяват, че църквата може да бъде пример за общността на Сидър Рапидс, чиито членове са забелязали как тези забележителни християни се отнасят един към друг.

Обединилата се църква се надява примерът им да  "отключи възможности за нас да въздействаме в живота на нашите съграждани, да служим, да насърчаваме и да показваме любов на практика", споделя старейшината Едуин Хунг, който е роден в Хонконг.  "Бог определено се движи, и ние искаме Той да върви пред нас, а ние да Го следваме."

Източник: CBN News

Превод: Петя Зарева

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани
РЕКЛАМА
books-bg.com

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg