Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Разпознаваме ли духовния нарцисизъм?

Main Pic
Публикувана: 09.08.2019
Автор: Раян Дънкан
Прочетена: 1437
Коментари: 0
Тъжно е да го признаем, но не всеки, който изповядва вяра в Христос е истински християнин. Неслучайно апостол Павел говори за естествен, плътски и духовен човек. Мнозина следват свои собствени амбиции, независимо дали са движени от пари, слава или престиж. Подобни лъжливи вярващи се появяват под различни форми, но една от най-ярките е фигурата на "духовния нарцисист". По-долу ще изброим няколко предупредителни белези на тази колоритна личност.
  1.  Те непрекъснато изтъкват своите постижения. Духовните нарцисисти са лесно разпознаваеми с непрекъснатото си желание да се хвалят с онова, което са и със своите дейности, независимо дали се касае за лекции, проповеди, блогове, книги или мисионерска дейност. Те никога не спират да говорят за себе си, макар че Божието слово в книгата Пртичи 27:2 предупреждава да не търсим сами слава за себе си. Най-добрият начин един християнин да избегне подобна зараза, е като следва съвета, оставен в Михей 6:8, а именно, да търсим правдата, да показваме милост и да ходим смирено пред нашия Бог.
  2.  Те се намесват в чужди разговори. Желанието на духовния нарцисист е винаги да владее положението и да упражнява контрол. Това означава, че няма да се спре пред намеса в чужда дискусия независимо от платформата, за да издигне своя глас по каквато и да е тема. Разбира се, той го прави с желанието да "поправи" и "коригира" ближните, като помогне за решаването на някой проблем, но никога не се стреми към диалог, а е загрижен само да наложи собствената си позиция. Библията предупреждава, че подобни хора целят разделения между братята и трябва да сме внимателни с техните действия (Римляни 16:16-17; Псалми 36:1-4).
  3. Те изкривяват Писанието. Хора, които са изпълнени с духовна гордост, обикновено знаят и цитират онези библейски стихове, които пасват на техните желания и намерения. Онези пасажи или текстове от Библията, които не им изнасят, обикновено биват пренебревани. Съласно съвета на апостол Юда, в стих 4, на такива хора не трябва да имаме доверие.
  4. Те говорят за любов, но не я показват. Най-добрият начин да разкрием един духовен нарцисист е да следим делата му, които няма да бъдат в съответствие с онова, което проповядва или прокламира. Те може непрекъснато да говорят за любов, милост и състрадание, но то никога не е видно в делата им. Неслучайно Христос предупреждава в Матей 7 глава да следим за плодовете в живота на хората. Любовта е повече от думи. Тя е действена.
  5. Те говорят, но не слушат. Изслушването е изключително важно за християните. То изгражда доверие, симпатия и разбиране между вярващите. Апостол Яков съветва християните да бъдат бързи да слушат и бавни да говорят (Яков 1:7). Точно обратното прави самовлюбеният християнин. Той бърза да говори, не иска да слуша, лесно се обижда и бързо осъжда. Той или тя винаги говорят на най-висок глас и не се интересуват от мнението на другите.
  6. Живеят като в изолатор. В 3 Царе 22 глава четем историята за Йосафат и Ахав, които трябваше да се съюзят, за да воюват заедно срещу вражеска войска. Йосафат, който се боеше от Бога, искаше да е убеден, че върши Неговата воля, затова пожела да се допита до мнението на пророците. Четиристотин пророци се събраха, за да убеждават двамата царе, че ги очаква победа в битката, но Йосафат не беше напълно убеден. Когато той поиска да чуе още едно мнение, Ахав отговори, че има един пророк Михей, син на Имла, но си призна, че го мрази, защото никога не предричал добро за него, а само зло. Подобно на Ахав, духовните нарцисисти се обграждат с хора, които им казват само онова, което те искат да чуят, без да са загрижени за истината.
  7. Отказват да признаят грешките си. Никой не обича да признава, че е сгрешил. Това е доста смиряващо и често пъти унизително преживяване. Очевидно е, че за духовния нарцисист подобно нещо е немислимо. Дори и когато е конфронтиран за грешките си с безброй доказателства, нарцисистът ще намери начин да се измъкне с уверението, че именно той е прав. Смирението е ценен дар. То ни помага да се поучим от грешките си и е добре да последваме съвета на Павел във Филипяни 3:13, където християните са увещани да забравят задното и да се стремят напред.
  8. Обичат да унижават другите. Писанието ни съветва да се насърчаваме едни други и взаимно да се изграждаме (1 Солунци 5:11), но духовният нарцисист прави точно обратното. Той е склонен да унижи ближните, за да може той да блесне за тяхна сметка. Вместо да служи като извор за насърчение и вдъхновение, самовлюбеният християнин използва другите, за да постига своите собствени цели, без значение какво ще струва това на околните.
  9. Налагат се със сила. Когато един самовлюбен вярващ е в ролята на водач, това е възможно най-лошият вариант за един лидер. Бог да е на помощ на служението, организацията или църквата, ръководена от такъв човек. Образцовите водачи са тези, които водят другите със силата на личния си пример, но не и духовният нарцисист. Той управлява със сила и упражнява авторитарен контрол, без да се интересува от последствията.
  10. Бог винаги е на второ място. Един законник веднъж запита Исус коя е най-голямата заповед и Христос отговори: "Да възлюбиш Господа, твоя Бог с цялото си сърце, с цялата си душа и с всичката си сила...и да възлюбиш ближния си, както себе си" (Матей 22:37). Мнозина знаят този стих наизуст и лесно могат да го цитират, но той е много по-труден за изпълнение, отколкото можем да си представим. Исус не просто очаква от нас да обичаме Бога, а изисква да показваме любов към ближните си като доказателство. Простичко казано: Ние можем да обичаме Бога, само ако сме несебични. Духовният нарцисист винаги поставя Бога на второ място. Първото място е запазено за него самия и се проявява в духовна гордост, незачитане на другите и арогантност.

Нека никога не допускаме да проявяваме нито едно от изброените по-горе качества.

Източник: Cross Walk

Превод: Петя Зарева

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg