Четвъртък, 25.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Когато ни е трудно да обичаме

Main Pic
Публикувана: 15.08.2019
Автор: Дж. Маккийвър
Прочетена: 1222
Коментари: 0
Има само един начин, по който можем да обичаме всички хора - християни и невярващи. Трябва да сме родени свише и изпълнени с Божия Дух. Защото не можем да направим това по плът и с човешки усилия. Неестествено е да обичаме всички, ще кажат някои.
 
Освен това и сред християните не всички са истински, ще кажат други. Някои от тях трябва да извървят "дълъг път", за да носят достойно това име.
 
Господ не каза, че  трябва да обичаме само зрелите, Христоподобните вярващи, които проявяват добродетелите на любовта, радостта и мира. Ние трябва да обичаме всички.

Непосредствено преди Исус да каже: „Така всички ще разберат, че сте Мои ученици, ако се обичате един друг“ (Йоан 13:34-35), забележете какво се случи ...
  • В Йоан 13:8 Исус изми краката на учениците, въпреки протестите на Симон Петър.
  • В Йоан 13:2 и 13:27 Сатана влезе в сърцето на Юда Искариотски, за да предаде Исус.
  • В Йоан 13:31-33, Господ обяви, чв скоро ще си тръгне ... нещо, което тотално озадачи учениците.
Веднага след като Господ каза „Така всички ще разберат, че сте мои ученици, ако се обичате един друг“, забележете какво се случи…
  • В Йоан 13:38 Исус предрече, че Симон Петър ще се отрече от Него три пъти.
  • В Йоан 14: 5 апостол Тома призна, че няма представа за какво говори Исус.
  • Учениците Филип (в Йоан 14:8) и Юда (в Йоан 14:22) имаха въпроси, които разкриха, че все още се опитват да разберат казаното от Господ Исус.
Учениците на Исус бяха разнородна група и в социално, и в богословско отношение. Този разнороден екип от християни не беше на едно мнение в разбирането си за това кой е Исус и каква е Неговата мисия. Ако ние бяхме сред тях, нямаше да ни е лесно да ги обичаме.
 
Някои може дори да го смятат за неестествено, тъй като със сигурност не е лесно да обичаме тези, които са напълно различни от нас и даже странни в нашите очи.
.
Да обичаш всички последователи на Исус не е никак лесно.

Те може да  допускат груби грешки. Може да прогонят проповедника. Може да се карат и да спорят на висок глас. Със сигурност са го правили в различните новозаветни църкви. Чели сте 1 Коринтяни, нали?
 
Предлагам 4 начина, които да ни помогнат да обичаме ближните така или иначе, или въпреки всички различия. Най-малкото, обичайте ги така, както ни е казано да обичаме враговете си. В Лука 6:27-28, Господ Исус каза, че обичта към нашите врагове включва четири основни действия:
  1. Правете им добро.
  2. Благославяйте ги. Тоест, казвайте им положителни, насърчителни слова.
  3. Молете се за тях. Помолете Бог да изпълни волята Му за всеки един от тях.
  4. Давайте им. Дарявайте безкористно, без да очаквате в замяна. Просто дарявайте любов.
И така, нека църквата на Господ Исус Христос се характеризира с любов. Нека методистите обичат баптистите. Нека всички те заедно да обичат Христовите църкви, Божиите църкви и петдесятните християни. Нека обичаме конгрешаните, католиците и независимите.
 
Обичайте ги, независимо че не сте съгласни с тях. И моля ви, не цитирайте тук стиха от Амос: „Могат ли двама да ходят заедно, ако не са съгласни?“ (Амос 3:3) Защото отговорът е „Да, могат.“ Ако са съгласни по отношение на едно голямо нещо: Исус Христос е Господ. И точно тази е истина трябва да бъде определяща за всеки един християнин.
 
Източник: Cross Walk
Превод: Петя Зарева

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg