Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

СЕА в подкрепа на църкви в Алжир

Main Pic
Публикувана: 15.08.2019
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1140
Коментари: 0

Световният евангелски алианс (СЕА) призова Алжир да „гарантира свободата на поклонение на църквите и религиозните институции, и да позволи всички затворени църкви да бъдат отворени отново“.

СEA реагира на последните действия на правителството на Алжир, насочени срещу поне шест протестантски църкви. Евангелският алианс „дълбоко съжалява“, че две църкви „бяха принудително затворени с правителствени решения през май и август 2019 г. в град, североизточно от Боуджима, Тизи-Узу в регион Кабилие“.

В последния случай, само преди една седмица, жандарми запечатаха църковна сграда, докато църквата провеждаше своето богослужение. Шестте затворени църкви включват една домашна църква и пет църкви, членове на Алжирската протестантска църква (EPA), която е „част от Националния евангелски съюз и член на СEA“.

„Още много църкви са заплашени от закриване, на фона на отказ за официална регистрация и признаване от страна на алжирските власти“, казва СEA.

 Изявлението завършва с призив към молитва.

„Докато Алжир преминава през настоящата фаза на политически преход, СEA призовава християните в световен мащаб да се молят непрекъснато за своите братя и сестри в Христос в Алжир, както и за хората в Алжир“.

„Молим се за молитва за мир и просперитет за тази страна, като ги призоваваме да спазват религиозната свобода“. СEA е асоциация от църкви в 129 нации, всяка от които е образувала евангелски съюз и над 100 международни организации, които се обединяват, за да дадат глас и платформа на повече от 600 милиона евангелски християни.

Световният евангелски алианс моли правителството да сложи край на ограниченията върху свободата на поклонение. „Призоваваме алжирските власти да преустановят и преразгледат наредбата от февруари 2006 г., определяща условията и правилата за упражняване на немюсюлманските религии“, се казва в изявлението.

Тази наредба се цитира във всяко от решенията за закриване на църкви.

Източник: "Евангелски фокус"

Превод: Петя Зарева

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg