Петък, 19.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Защо смехът е благотворно лекарство?

Main Pic
Публикувана: 20.08.2019
Автор: Лин Алисън
Прочетена: 1298
Коментари: 0
Хората често приписват фразата „Смехът е най-доброто лекарство“ на американския издател и писател - хуморист Бенет Сърф. Но според специалистите действителният произход на израза е библейски. В Притчи 17:22 се казва: „Веселото сърце е благотворно лекарство“.
 
Елън Джейкъб, автор на книгата "Ти си най-добрият приятел", се съгласява с твърдението: "Който казва, че смехът е най-доброто лекарство, е прав - това е лепилото, което скрепява хората. Да се ​​смеем заедно на нелепия обрат на събитията в живота, прави тези събития поносими. Ако се смеем на смешните неща в живота, животът става прекрасен."
 
Д-р Джуди Курянски, психолог и автор на „Пълно ръководство за здравословни отношения“, казва пред Newsmax, че смехът помага да се създаде връзка между двама души.
 
„Смехът може да стане заразен и е чудесна техника да споделите преживяванията си с друг човек“, казва тя. "Това е също начин да превключите мозъка си на щастлив режим, когато се чувствате тъжни. Можете да започнете с шега, след което да се разсмеете от все сърце. Смехът помага да се освободи напрежението и тревогата, за да можем да се отпуснем и да спрем да се обсебваме от това, което ни тревожи."
 
Скорошно проучване, публикувано в Journal of Neuroscience, разкрива, че когато хората се събират, за да гледат 30-минутни комедийни клипове, телата им излъчват ендорфини, а именно така наречените "хормони на щастието", които помагат на мозъка да се „чувства добре“. Те могат да причинят чувство на еуфория без прием на наркотици.
 
Ето някои от другите предимства на сърдечния смях:
 
Упражнение. „Когато се посмеете от все сърце, вие използвате стомашните мускули и раменете, отваряте белите си дробове и всъщност подобрявате стойката си“, казва Курянски. "Ние прекарваме толкова много от времето си, приведени над нашите мобилни устройства, докато добрият смях може да отвори сърцето и телата ни."
 
Подобряване на отношенията. Според списание "Forbes" двойките, които се смеят заедно, съобщават, че имат по-качествени отношения. И анкетираните мъже, и жените, казват, че чувството за хумор е важно при избора на половинка.
 
Сърдечно-съдова защита. Изглежда, че смяхът има противовъзпалителен ефект, който предпазва кръвоносните съдове и сърдечните мускули от сърдечно-съдови заболявания, показва проучване, проведено от Медицински център на Университета в Мериленд. Той разширява вътрешната лигавица на кръвоносните съдове, за да позволи на кръвта да тече по-свободно. Стресът има обратен ефект, като причинява свиване на кръвоносните съдове, което намалява притока на кръв. „Смехът води до незабавно намаляване на отрицателния отговор на организма към стреса и кара кръвоносните съдове в тялото - включително сърцето - да увеличат притока на кръв“, казва кардиологът от клиниката в Кливланд, д-р Бенико Барзилай.
 
Намаляване на стреса. Смехът също така намалява производството на хормоните на стреса, включително кортизол и епинефрин, които могат да причинят увреждане на клетките.
 
Укрепване на имунната система. Смехът увеличава броя на клетките, произвеждащи антитела, които могат да доведат до по-силна имунна система.
 
Като имаме предвид, че всеки ден сме бомбардирани от лоши новини, Курянски предлага да се постараем да гледаме на нещата от веселата им страна,.
 
"Постарайте се да търсите положителните страни във всяка ситуация, дори и да не изглеждат толкова весели в момента", казва тя. "Гледайте добри старомодни комедийни предавания и прекарвайте повече време с весели приятели и семейства."
 
Източник: News Max
Превод: Петя Зарева
 

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg