Сряда, 24.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

ЕС и ОН почитат жертвите на насилие на верска основа

Main Pic
Публикувана: 22.08.2019
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 879
Коментари: 0

22 август е Международен ден в памет на жертвите на актове на насилие, основани на религия или верски убеждения. През 2018 година повече от 4000 християни са били убити заради вярата си.

Миналия май Общото събрание на ООН одобри с консенсус резолюция за определяне на 22 август за Международен ден в памет на жертвите на актове на насилие, основани на религия или убеждения.

По повод отбелязване на деня Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш заяви в официално изявление, че „наблюдаваме увеличение на атаките, насочени срещу хора  поради тяхната религия или убеждение“.

„Светът трябва да вземе мерки, за да премахне антисемитизма, омразата към мюсюлманите, преследването на християни и други религиозни групи. Всички ние носим отговорност да се грижим един за друг “, посочва той в своя публикация в Туитър.

В изявление, отбелязващо този първи Международен ден, група независими експерти на ООН „призовават държавите да засилят усилията си за борба с нетърпимостта, дискриминацията и насилието срещу хора въз основа на религия или убеждения, включително срещу членове на религиозни малцинства и хора, които не са религиозни".

„Държавите играят важна роля за насърчаване на религиозната толерантност и културното многообразие чрез насърчаване и защита на правата на човека, включително свободата на религия или убеждения“, се казва в изявлението. Експертите подчертават, че „религията или вярата никога не трябва да се използват за оправдаване на дискриминация. Когато са изправени пред религиозно преследване или дискриминация, жертвите често се лишават и от правото си да участват пълноценно в политическия, икономическия и културния живот, както и от правото си на образование и здравеопазване.“

„Това може да включва оскверняване и унищожаване на множество обекти на културното наследство с богата историческа и религиозна стойност, като места за поклонение и гробища“, добавят те.

Федерика Могерини, която отговаря за външната политика на Европейския съюз също издаде декларация, в която се казва, че "преследването заради религиозна вяра или принадлежност или липса на такова, е нарушение на международното право и изисква съвместна работа за борба с него".

 „В този първи Международен ден ние отдаваме почит на всички онези по света, които са загубили живота си и са били подложени на нападения поради своята религия или вяра. През последната година имаше много трагични екстремистки атаки “, посочва тя.

Европейският ръководител предупреждава, че „маргинализацията и атакуването на лица, принадлежащи към религиозни малцинства, могат да бъдат ранен предупредителен знак за по-тежко преследване, както и за по-широко противодействие на цялото общество“.

„Необходими са превантивни мерки за борба с религиозната омраза, подстрекаването и насилието, свързани с религиозното преследване“, заключава Могерини.

Източник: "Евангелски фокус"

Превод: Петя Зарева

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg