Петък, 19.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Неограничената сила на Бога

Main Pic
Публикувана: 27.08.2019
Автор: Дейвид Джеремая
Прочетена: 2139
Коментари: 0
Случвало ли ви се е да преживеете прекъсване на вашето духовно захранване? За мнозина това е свързано с ходенето на лекар и лоши новини. За други може да означава уволнение от работа. Трети губят духовни сили след телефонно обаждане, при което научават, че детето им е в затруднение. Тези неща може да се случат на вас и на мен, защото срещаме много проблеми в този свят.
 
Ето защо апостол Петър започва писмото си до разпръснатите вярващи с разказ за всемогъщата сила на Бога. Неговата сила осигурява всичко необходимо за преодоляване на изпитанията в живота - за да живеем живота, за който сме създадени (1 Петър 1:1-3). Ако това ви кара да се чувствате добре и ви вдъхновява, чудесно!
 
Стих 3 казва: „Неговата божествена сила ни е дала всичко, което се отнася до живота и благочестието.“ Какво е благочестието? Какво означава да живея благочестив живот?
 
Благочестието обхваща поведение, думи и нагласи, които отразяват какво би направил Бог на земята, ако Той слезе като личност - както направи по време на въплъщението на Исус Христос. Благочестивият живот проявява чистотата и целта на Бога отвътре-навън. Това буквално означава, че Христос живее Своя живот чрез нас посредством пребиваващия у вярващите Свети Дух.
 
Благочестието може да изглежда твърде възвишена цел, ако се опитвате да го постигнете със собствени сили. Но Петър ни насочва към силата, която ще ни позволи да живеем този благочестив живот. Каква сила може да постигне това?
 
Днес слънцето грее ли през прозореца ви? Надявам се, защото искам да помислите за невероятната сила на слънчевата енергия. Нашето слънце е ослепителна звезда, толкова огромна, че около един милион планети с размера на земята могат да се поберат в него.
 
Необходими са само осем минути, за да може светлинен и топлинен лъч да измине деветдесет и три милиона мили от слънцето до земята и той пристига точно по график и в точното съотношение, необходимо за поддържане на живота на нашата планета.
 
Температурата на повърхността на слънцето е около десет хиляди градуса по Фаренхайт. Температурата в сърцевината му може да достигне двадесет и седем милиона градуса. Слънцето никога не изгасва, въпреки че понякога може да изригне. По същество това е газообразно кълбо от непрекъснато възникващи ядрени експлозии, излъчващо енергия равномерно във всички посоки на Слънчевата система.
 
Всяка секунда слънцето произвежда достатъчно енергия за захранване на човешката цивилизация в продължение на почти петстотин хиляди години. Представете си, ако бихме могли да съберем и използваме цялата тази енергия! И това е само една частица от силата му. Слънцето има достатъчно ядрено гориво, за да гори още пет милиарда години.
 
И все пак слънцето е само една звезда със среден размер във вселена, изпълнена с трилиони други звезди. Астрономите изчисляват, че в нашата галактика има сто милиарда до четиристотин милиарда звезди. А изображенията от космическия телескоп Хъбъл предполагат, че във Вселената може да има трилион други галактики!
 
Помислете за цялата енергия, излъчваща се от всички онези звезди, и се запитайте: „Кой източник на сила може да оживи Вселената? Откъде идва цялата тази енергия? “
 
Идва от Бога. Неговата сила може да запали Вселената, да запали звездите, да захрани планетите, да премести океаните във вълнообразните им приливи и да даде живот на всяко същество на земята, без да бъде намалено с един киловат.
 
Тъй като Бог има цялата власт във Вселената, Той може да направи всичко, което пожелае. И ето невероятната истина, която би трябвало да ви разтърсва дълбоко винаги, когато се почувствате без сили, за да се справите с това, което животът ви поднася: Бог е избрал да ви даде достъп до величието на Своята сила и власт.
 
Думата "власт" присъства в речника на почти всеки автор от Стария и Новия завет. Библията казва: „Силата принадлежи на Бога. Твое, Господи, е величието, силата и славата, победата и величието; защото всичко, което е на небето и на земята, е Твое” (Псалм 62:11; 1 Летописи 29:11).
 
Помислете за молитвата на Павел за ефесяните: „Моля се да познаете колко е превъзходно величието на Неговата сила спрямо нас, които вярваме, според действието на Неговата мощ, която Той показа в Христос, когато Го възкреси от мъртвите и Го настани отдясно на престола в небесните места” (Ефесяни 1:18-20).
 
Павел използва гръцката дума "dunamis", за да опише силата на Бога към нас. Това е думата, от която идва понятието "динамит". Динамитът може да направи много неща, но не може да възкресява мъртвите. Но това е, което Божията сила направи при възкресението на Христос. И това е силата на Христос, която пребивава във вас.
 
Божията сила е неограничена. Човешката сила отслабва, а ние самите се уморяваме. Но Библията казва, че "тези, които чакат Господа, ще подновят силите си" (Исая 40:31).
 
Ако сте последовател на Сина, Който свети в целия си блясък, значи никога не сте безсилни. Няма проблем или ситуация в живота, за която мощната сила на Бога, която ви е дадена, да не бъде на ваше разположение.
 
Източник: Christian Post
Превод: Петя Зарева

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg