Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Най-трудната молитва

Main Pic
Публикувана: 01.09.2019
Автор: Лиз Каной
Прочетена: 1560
Коментари: 0
„Исус каза: „Отче, прости им, защото те не знаят какво правят“ (Лука 23:34).
 
Контекстът на този стих ни връща в момента, когато Исус е разпънат. Макар че беше невинен, Той понесе кръста Си заедно с двама престъпници до мястото, където трябваше да бъдат разпънати. Мястото се наричаше "Черепът" (Голгота). На кръста Божият Син, разпънат между двама грешници, заслужаващи своята участ, каза на Своя Отец: „Отче, прости им, защото те не знаят какво правят” (Лука 23:34).
 
Това беше и си остава най-ужасното престъпление в историята на света; единственият невинен човек, който живя на тази земя, единственият човек, незаслужаващ смъртта и наказанието, беше убит по най-унизителния и несправедлив начин ... и как реагира Той на тази несправедливост?
 
Тази молитва на Исус беше насочена към подигравателната тълпа, касаеше и религиозните водачи, които с радост наблюдаваха Неговата смърт, апатичните римски войници, които правеха залози за Неговото облекло, и престъпниците от двете Му страни. Бихте ли могли да простите на някого за ужасно престъпление, извършено спрямо вас, просто защото не познават Бог? Това е най-трудната молитва, която всеки може да отправи към Бога. Да простиш на някого, който не заслужава прошка; да простиш на някого, който дори не признава нуждата си от прошка.
 
Бихте ли могли да се молите с тази молитва за терористите, за убийците, за онези, които ви онеправдават, за членовете на семейството, които са ви наранили дълбоко, за приятелите, които ви удрят в гърба, за колегите, които ви използват, за всички обстоятелства и хора, които ви причиняват болка?
 
За себе си зная, че не мога да се моля с тази молитва - тъй като твърде много се гневя на несправедливостта, на злите дела, на егоистите и измамниците. Но със Светия Дух като мой Помощник и мой Застъпник, мога да се стремя да израсна в тази молитва. Да се науча да виждам хората не просто като грешни или зли, но като безвъзвратно изгубени ... и да се моля най-вече Бог да им покаже най-страшната истина, а именно, че Той е Този, срещу когото всички в крайна сметка съгрешаваме.
 
Исус прости на онези, които Го убиха и Той го направи от сърце. Той видя състоянието им, знаеше, че са изгубени и точно както съчувстваше на тълпите, които го заобикаляха по време на служението Му, така съчувстваше и на Своите преследвачи.
 
Какво ще кажем за нашата вяра и нашия живот? Ако Исус е най-добрият пример за свят живот според Божията воля, тогава можем да следваме Неговия пример дори в това - като предлагаме прошка на онези, които ни преследват. Нека се молим за преследвачите и враговете си, за да познаят Божията любов и свободата на прошката и благодатта.
 
Източник: Christian Post
Превод: Петя Зарева
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg