Петък, 19.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Археолози с важно новозаветно откритие

Main Pic
Публикувана: 06.09.2019
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1317
Коментари: 0
Археолозите от Университета в Тел Авив, Израел Финкелщайн и Томас Рьомер, професори в областта на библейските изследвания в Колеж дьо Франс, твърдят, че хълмът Кириат Иарим и прилежащият град Абу Гош, могат да бъдат идентифицирани като известното от Новия завет селище Емаус.
 
„Значението на това селище, неговото доминиращо разположение в сравнение с Ерусалим, се вижда отново и отново през изминалите столетия: през VІІI век преди Христос, по-късно в елинистичния период и след това отново при Първото еврейско въстание и обсадата на Ерусалим през 70 година след Христос", коментира професор Финкелщайн пред еврейския вестник Ха арец.
 
Юда Макавей, свещеникът, ръководил еврейското въстание срещу империята на Селевкидите, е победен и убит там през 160 г. пр. Хр. от генерал Бакхид. Бакхид издига крепостни стени около градовете, съседни на Ерусалим, включително и около библейския град Емаус. Финкелщайн и Рьомер смятат, че може би са намерили стените, построени, за да укрепят Емаус.
 
Откритието им има огромно значение за християните по целия свят.
 
Според Евангелието от Лука Исус се явява на двама Свои ученици, докато те вървят към Емаус.
 
И като се разговаряха и разискваха, самият Исус се приближи и вървеше с тях. Но очите им се удържаха от разпознаването му“, пише в Лука 24:15-16.
 
Исус ходеше с тях известно време, но чак когато разчупи хляб пред тях в една къща, учениците разпознаха кой е Той.
 
"И очите им се отвориха и те го познаха. И Той стана невидим за тях", продължава Лука 24:31.
 
Лука казва, че село Емаус е било на 60 стадии от Ерусалим, мярка, която се превежда приблизително на 7 мили, което е приблизително разстоянието, разделящо Ерусалим от хълма Кириат Иарим и Абу Гош днес.
 
„Географски погледнато разстоянието до Ерусалим се вписва добре, така че смятам, че Кириат Иарим би могъл да бъде Емаус от Новия Завет“, заключава професор Рьомер.
 
Източник; CBN News
Превод: Петя Зарева
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg