Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Древен печат с интригуващ надпис е намерен в Ерусалим

Main Pic
Публикувана: 09.09.2019
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1451
Коментари: 0
Доброволец от националните служби, работещ на археологическите разкопки от Западната стена на Ерусалим, наскоро открил глинен печат от VII век пр. Хр., който гласи „Принадлежност на царския служител Адонияху“.
 
В превод Адонияху означава „Господ е мой господар”, съобщава еврейската медия The Times of Israel.
 
Печатът, който е с размер един сантиметър, е намерен в края на миналия месец в пръст, която е изкопана през 2013 г. от основите на Западната стена под стълбището, известно като "Арката на Робинсън". Най-вероятно глиненият печат е използван за запечатване на важни документи и писма.
 
Според археолога Ели Шукрон, надписът е „от изключително значение“. Според него ролята на царския стюард (Ашер ал Хабайт),  се споменава няколко пъти в Библията и обикновено се касае за министър на най-високо ниво в царския двор.
 
В Книгата Битие 42:6, позицията на Йосиф в Египет е наречена по подобен начин, а именно "управител на египетската земя" или "цафнат панеах" (спасител на века). 
 
Докато държи намерения печат в ръката си, Шукрон казва: „След 2600 години идвате на това място и държите този печат, използван за запечатване на писмо, изпратено преди 2600 години от най-висшия министър в царството. Това е нещо невероятно… Това кара сърцето ми да прескача от вълнение.“
 
Печатът или булата са открити в процес на археологически разкопки, които са част от проекта, наречен "Пресяване на Давидовия град" в Ерусалим.
 
„Преобърнах кофа с пръст в уреда за пресяване и започнах да го измивам със струя вода. И изведнъж в пръстта идентифицирах малко парче глина с черен цвят ”, разказва Батя Офан, мъжът, който е намерил печата.
 
„Веднага разбрах, че това е печат и изпитах огромно вълнение. За мен притежанието на артефакт отпреди 2600 години, който е от времето на Юдовите царе, а мога да държа в ръка, е просто невероятно."
 
По-рано тази година археолозите откриха друг печат с надпис „принадлежащ на Натан-Мелех, слуга на царя“ (ЛеНатан-Мелех Евед Хамелех), за което ви информирахме през април. Натан-Мелех се споменава в библейската книга IV Царе като длъжностно лице в двора на цар Йосия.
 
През 2018 г. археолозите откриха друг печат, чийто надпис гласи: „Принадлежност на Исая“.
 
Източник: CBN News
Превод: Петя Зарева

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg