Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Белези на „отровното“ приятелство

Main Pic
Публикувана: 09.09.2019
Автор: Грейс Лин
Прочетена: 1762
Коментари: 0
Приятелството е ценен дар и всеки от нас е богат с приятелите, които сам избира. Може ли обаче едно приятелство да бъде нездравословно? Как да знаем това? Ще споменем някои от белезите на "отровното" приятелство, което не само че не изгражда, но и може да навреди.
 
Липса на баланс
Стабилно приятелство е налице, когато двама души са загрижени да го изграждат и развиват заедно. Ако непрекъснато сте в ролята на приятеля, който дарява и съветва, значи рискувате да изпаднете в затруднение. Вие не сте избран да играе ролята на постоянен спасител. Не можете да осигурите всички отговори, от които вашият приятел се нуждае - не е честно да ставате родител или настойник в приятелството.
 
Признайте собствените си ограничения и предоставете това приятелство пред Бога.
 
Постоянно чувство за вина и стремеж да се докажете
Апостол Павел коментира тази тема със следното увещание: „Бъдете мили един към друг като към близки роднини, с братска обич; изпреварвайте да си отдавате почит един на друг” (Римляни 12:10). Библейското чувство за чест не означава себеотричане, подценяване и компрометиране на собствените ви убеждения, ценности и идеи с цел спечелване на някой брат или сестра.
 
Библията никъде не ни учи, че "да почитаме" означава да се подчиняваме сляпо на друг човек, особено когато Божието Слово е компрометирано или извадено от контекста. Ако се окажете в приятелска връзка, където ви вменяват чувство за вина, време е да си изясните нещата. Бъдете наясно със себе си, преди да споделите опасенията си с вашия приятел по начин, който издига Христос. Изпитайте себе си и анализирайте основните причини за вашия страх и вина в това приятелство. След това положете старание да се примирите и да общувате с приятеля си, като поканите Светия Дух да се заеме със ситуацията.
 
Пасивно-агресивно поведение
Според английския Оксфордски речник, пасивно-агресивният човек се дефинира като: „Личност, характеризираща се с косвена съпротива срещу исканията на другите и избягване на директна конфронтация.“ Пасивно-агресивното поведение е предвестник на токсичност и разрушение във всяка една връзка. Това е тип поведение, което напоява плевелите на клюките, така че те растат, а то от своя страна води до порочен цикъл от клевети и разпространение на слухове.
 
Много по-удобно е да играете ролята на жертва, използвайки симпатията и подкрепата на другите. Много по-удобно е да критикувате зад гърба на човека, вместо да съберете смелостта да му кажете нещата директно. Не се заблуждавайте. Сигурно смятате, че показвате уважение към своя приятел, като не му казвате истината директно. Това е лъжливо усещане. Това е началото на жестоко влошаване на отношенията помежду ви.
 
"Така и езикът е малка част от тялото, но много се хвали. Ето, съвсем малко огън, колко много вещество запалва!И езикът, тоя цял свят от нечестие, е огън. Между нашите телесни части езикът е, който заразява цялото тяло и запалва колелото на живота, ни, а сам той се запалва от пъкъла" (Яков 3: 5-6).
 
Отделете време за молитва и размисъл върху тези три белега. За тези от вас, които смятат, че дори и един от тези белези е налице във вашите приятелства, представете това приятелство пред Господа. Помолете Господ за насока в общуването с вашия приятел. Ако не сте сигурни как да подходите към това приятелство, не забравяйте да се обградите със солидна общност от изпълнени с Духа вярващи, които могат да ви подкрепят и да достигнат до вас и вашия приятел.
 
Ако прехапете устни, докато четете тези редове, време е сериозно да преоцените отношенията си с въпросния приятел. Време е смирено да се молим и да предадем това приятелство на Бога.
 
Ако Господ ви приканва да се откажете от това приятелство (в случай, че сте се опитали да се помирите, но безрезултатно), отделете време да скърбите, и продължете напред. По време на този процес се молете непрекъснато, проучвайте и търсете благочестиви потвърждения от Писанието, Църквата и доверените братя и сестри. Имайте предвид, че служението на помирението е в основата на Евангелието на Исус Христос. Каквото и да решите да направите, говорете и действайте благопристойно, така че нашият Небесен Отец да бъде прославен.

Източник: Relevant Magazine

Превод: Петя Зарева

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg