Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Мисионер довежда хиляди до Христос и загива трагично

Main Pic
Публикувана: 10.09.2019
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 2737
Коментари: 0
Китайски мисионер, който живеел до границата със Северна Корея, споделил евангелието с повече от хиляда севернокорейци, преди да бъде убит от наемници, работещи за правителството на Пхенян, гласи нов доклад на християнската медия „Гласът на мъчениците“ (Voice of the Martyrs).
 
Мисионерът Хан Чунг-Риол или просто „пастир Хан“ живеел в Китай близо до границата на т. нар. "Кралство от отшелници" (бегълци от Северна Корея) и редовно разказвал за Бога на хората, с които се срещал и работил. Един от тези мъже, известен като Санг-чул,  разказва за връзката си с пастира във видео материал, заснет от Voice of the Martyrs.
 
"Пастир Хан даде живота си - казва Санг-чул. "Но той подари надежда на мен и на много други севернокорейци."
 
Клипът със свидетелството на Санг-чун е продуциран, за да бъде представен на Международния ден на молитвата за преследваната църква, който е 3 ноември тази година.
 
Като дете Санг-чул е чувал, че „всички мисионери са терористи“.
 
„Казваха ни, че мисионерът се държи любезно в началото, но ако го допуснем в домовете си, след това ще ни убие и ще изяде черния ни дроб“, разказва Санг-чул.
 
Като възрастен, Санг-чул бяга отвъд границата, защото няма работа и препитание в селото си. Бере гъби, за да ги продаде и да си изкара прехраната. Той обаче е затруднен, защото не говори езика на местните китайци.
 
Пастир Хан ръководи църква в Чангбай, Китай, близо до границата. Той среща младия Санг-чул в гората, като му предлага да продаде събраните от него гъби и да му даде парите. Наистина го направил, точно както обещал.
 
"Един ден - казва Санг-чул, - "го попитах защо прави това, тъй като самият той беше изложен на голяма опасност за подпомагане на севернокорейски граждани. "Правя го, защото съм християнин", каза той. Това ме уплаши. Щеше ли да ме убие и да изяде черния ми дроб?"
 
В крайна сметка пастир Хан казва на Санг-чул, че Бог е жив и реален, и има надежда за всеки човек, а Санг-чул добре знае, че в Северна Корея е забранено да се вярва в Бога.
 
„В Северна Корея никой не споменава името на Бога. Знаем, че това е акт на измяна. Който ​​говори за Бога, може да бъде убит от войници, които ще дойдат в дома ти през нощта, без да има съдебен процес “, казва Санг-чул.
 
Но дързостта на пастира дава плод.
 
"Един ден помолих пастир Хан за Библия", казва Санг-чул. „Той знаеше, че ако ме хванат с Библия, животът ми ще бъде в опасност. Но с времето го убедих. Показах Библията на жена си. Отначало тя отказа дори да я погледне. „Защо си донесъл това тук?“ - извика тя. Знаеше, че ако някой съобщи, че дори сме погледнали Библия, ще бъдем арестувани. И не само ние, но и всичките ни роднини щяхме да бъдем изпратени в концентрационни лагери за години напред.
 
„С течение на времето и жена ми научи, че Бог е реален. Тя също получи надежда в Христос. На 30 април 2016 г. пастир Хан беше убит от севернокорейските правителствени наемници, които му прерязаха гърлото и го намушкаха в сърцето. Севернокорейското правителство награди убийците му за унищожаването на „един терорист-мисионер“.
 
Санг-чул се стреми да продължи завета и служението на пастир Хан. Знае, че и той може да бъде сполетян от същата съдба.
 
„Въпреки непрекъснато съществуващата опасност, много от нас ще продължат да споделят посланието, че Бог е истински“, казва Санг-чул. „Надяваме се, че нашата жертва ще си струва, когато настъпи денят, точно както беше в живота на пастир Хан.“
 
Християнската медия "Гласът на мъчениците" призовава: "Молете се за смелите християни, които ежедневно рискуват живота си, за да споделят надеждата за Христос в Северна Корея."
 
Източник: The Voice of the Martyrs
Превод: Петя Зарева
 

 

Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg