Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Растеж на свободните църкви в Германия

Main Pic
Публикувана: 12.09.2019
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1316
Коментари: 0
Какво представляват „свободните“ църкви? И защо са толкова добре посещавани? Тези въпроси бяха повдигнати от германската обществена телевизия ARD по време на новинарската емисия на SWR в Баден-Вюртемберг. 
 
Показан е почти 4-минутен видео-репортаж със заглавие „Защо растат числено свободните църкви?“ Той е заснет в Карлсруе по време на неделна служба за поклонение на ICF (International Christian Fellowship), свободна евангелска църква, която съществува в Германия и в други страни и не е свързана с някоя от познатите деноминации. Според ARD-SWR, ICF е една от 24-те регистрирани свободни църкви в града. 
 
Репортажът започва със свидетелството на Александра, бивша католичка, ръководеща екипа от доброволци, които посрещат посетителите в евангелската църква. „Ние не сме активни само в неделя, но и през цялата седмица. Споделяме живота си помежду си, молим се и се застъпваме един за друг… С голямо желание върша всичко това“, казва тя пред репортера. 
 
Телевизионният репортаж описва свободните църкви като „признати религиозни организации, които не принадлежат към евангелските [протестантските] или към католическите църкви“. Те са характерни  „с нов модел на служение, който е в контраст с доста старото, класическо християнско послание“, казва журналистът 
 
Стефан Пек, пастирът на ICF в Карлсруе казва за SWR: „Повечето свободни църкви са консервативни църкви, ние не крием това. Но с това имаме предвид, че искаме да запазим [християнските] ценности и не искаме да дефинираме отново вярата, но държим на Библията и не я пренаписваме.“ 
 
Репортажът коментира и финансите на свободните църкви. Той подчертава, че някои членове „дават до 10%“ от месечния си доход на църквата, както и факта, че даренията могат да бъдат направени чрез технологията на мобилните телефони. 
 
В излъченото видео се подчертава, че е налице голям брой доброволци, които помагат за провеждането на църковните дейности. То също така възхвалява способността на свободните църкви „да вървят в крак с времето, произвеждайки и разпространявайки тяхното съдържание по професионален начин.“
 
Отвореността за промяна, забавните занимания за деца („точно както в летен детски клуб“) и усилията „да накарат старите и новите членове да се чувстват добре дошли“ също са причина за успеха на тези църкви, според анализа на доклада.
 
В заключение журналистическият репортаж завършва с критичния коментар на редактора на SWR в областта на религията. Той смята, че някои свободни църкви „са твърде затворени за икуменически диалог“.
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg