Сряда, 24.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

За кръста на Кръстовден

Main Pic
Публикувана: 13.09.2019
Автор: Светла Желязкова
Прочетена: 1702
Коментари: 0
Ехото на историята донася до нас предания за съдбовни събития и личности, повлияли християнството! По тази причина има дати, на които отбелязваме исторически факти! 
 
Константин I Велики  е официално признат за първия християнски римски император.  Този император слага край на преследването на християните в Римската империя. Константин е приел християнството от своята майка Елена, за която се счита че е била ревностна последователка на Христос.
 
На 80-годишна възраст Елена е изпратена начело на мисия за събиране на християнски реликви от нейния син император Константин I, който наскоро преди това обявява Рим за християнски град. Елена е пропътувала повече от 1440 мили от Рим до Ерусалим. Градът все още се престроявал след разрушаването му от предишния император Адриан, който построил храм на Венера на мястото на гробницата на Исус в близост до Голгота.
 
Според преданията Елена влязла в храма и избрала място, където да започнат разкопките, което довело до изкопаването на три кръста, включително Светия кръст и гвоздеите от разпятието. Преданието разказва,че единият от кръстовете е бил на Исус, защото наскоро починал човек, допрян до него, възкръснал. На същото място Константин разпорежда да се издигне храм и там поставят Кръста Господен. Елена напуска Ерусалим, завръща се в Рим и не след дълго умира в присъствието на своя син Константин. 
 
Тези са историческите факти, на които почива честването на големия православен празник Кръстовден! Разбира се, в него по-късно хората са успели да преплетат много езически обичаи и да внесат мистицизъм, но не това поддържа историческите факти, а неопровержимото свидетелство за силата на Божия възкресенски Дух! Същият Свят Дух, Който може да преобърне сърцето на императора, за да повлияе поколения след себе си и да се създаде  благоприятна среда  за човешкия род и благовестието! Така сме устроени, че винаги търсим доказателство, да видим с очи, да пипнем с ръце, но вярата на една жена, пропътувала километри, за да докосне кръста на своя Спасител, е достатъчно силна мотивация за такава жертва.
 
Да не забравяме, че в онова време събитията са били съвсем близко до битието на хората. Елена със сигурност е била свидетел на жестокостта, с която са били убивани и разпъвани християните, и силната ѝ вяра я подтиква на това рисковано пътешествие. И днес много хора в своята безпомощност търсят утеха и изцеление, като пропътуват километри от цяла България, за да бъдат на днешния празник на Кръстова гора и да получат своето чудо! 
 
Наши приятели имаха малко момиченце на 10 години, което боледуваше от рак в напреднал стадий. Те не познаваха Спасителя и търсеха отчаяно помощ. Когато се срещнахме за първи път, единственото, което носехме със себе си, беше словото на Бога и то гласеше: Примирете се с Бога и ще живеете!  Разговаряхме с часове, съчувствахме, помагахме и се молехме непрестанно! Бащата на момиченцето сърцераздирателно потърси Бога за спасението на душата си, но майката се обърна и демонстративно отхвърли Бога и Неговото Слово!
 
През няколкото трудни месеци бяхме неотлъчно до детето, но никога в присъствието на майката. Дойде и големият празник Кръстовден и те се отправиха с болното детенце към Кръстова гора на поклонение в очакване на своето чудо! Не го получиха, а не след дълго момиченцето си отиде в славата на своя Спасител! 
 
Защо разказвам тази истинска история? Със сигурност нямам за цел  да помрачавам празника или да създам един зъл образ на нашия скъп Господ и Спасител, а да обърна погледа ви, скъпи приятели, към истинската причина, Личноста на Бога. Не към ритуали, предмети или мистицизъм, а към Истинския, Живия Бог -  Този, Който възкръсна от смъртта! Той е състрадателен, любящ и жертвоготовен. Повече от всеки друг Той иска да живеем и да Го познаваме като Негови деца! Тъжно е за един Баща да  търсим само подаръка от ръцете Му, но не и Бащината любов, съвет и мъдрост! Нашият Създател копнее да се завърнем в Неговото присъствие, защото сме Негово теорение.
 
Вижте в Евангелието на Лука 16 глава историята на Лазар и богатия човек, как богаташът умолява да слезе ангел на земята и да предупреди, че Бог съществува, адът и раят са действителни места, но какъв е отговорът от Небето: Имат Словото, ако на него не повярват, не биха се спасили, дори и ангел от Небето да слезе.
 
Така е и с чудото, което търсим на Кръстовден. То бързо ще отшуми и ще го забравим, но един ден земният ни път ще свърши и тогава трябва да сме готови за истинския, вечния живот! Има много хора, които по една или друга причина не могат да стигнат до Кръстова гора или в храма, за да се докоснат до Бога, но със сигурност могат да открият Всемогъщия Бог в Святото Му слово и да предадат сърцето си на Спасителя, като издигнат в него олтар на поклонение!
 
Наистина има чудотворна мощ в жертвата на Христос на кръста, но кръстът се освещава от тялото на Личността. Нашият Господ и Спасител покорно предаде Себе Си за нас, тялото Му беше наранено и прободено за греховете ни. Именно жертвата на кръста е от значение за нашето спасение, а не самият дървен кръст! 
 
Нека почитаме жертвата на Христос, защото поради нея имаме новорождение и вечен живот!
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg