Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Изявление на ОЕЦ в България относно казуса „Даниел Хъл“

Main Pic
Публикувана: 15.09.2019
Автор: п-р Румен Борджиев
Прочетена: 2918
Коментари: 0
ИЗЯВЛЕНИЕ на ОБЕДИНЕНИ ЕВАНГЕЛСКИ ЦЪРКВИ В БЪЛГАРИЯ
 
относно: Разследване на БиБиСи 4, свързано с британски гражданин, осъден за педофилия през 2017 г., осъществяващ религиозни дейности у нас
 
Управителният съвет на Обединени евангелски църкви (ОЕЦ) с тревога проследява резултатите от разследването на журналиста от БиБиСи 4 Пол Кениът, свързано с британския гражданин Даниел Ериксън-Хъл, който през 2017 г. е осъден в родината си за педофилия, а понастоящем осъществява религиозни дейности в България.
 
Заявяваме, че Даниел Ериксън-Хъл не е свещенослужител на никое регистрирано вероизповедание от състава на ОЕЦ. Не ни е известно кой и в какво качество го е ръкоположил за духовен работник или го е упълномощил да провежда служби в района на град Сливен. Не сме запознати със случая и не можем да вземем отношение относно религиозните дейности, осъществявани от британския гражданин.
 
Още по-малко можем да обсъждаме личния живот на човек, когото не познаваме. Намираме обаче за абсолютно недопустимо каквото и да е посегателство срещу детската личност. Осъждаме педофилията и я заклеймяваме като тежко престъпление, намерило място в закона именно поради морала, който християнските ценности са вдъхновили в обществото ни.
 
Убежденията ни по тази болезнена тема се основават на Евангелието от Матей 18:6, където Господ Исус Христос ясно казва: „Който съблазни едно от тези, малките, които вярват в Мене, за него би било по-добре да се окачи на врата му един воденичен камък и да потъне в морските дълбочини.“
 
Подчертаваме също така, че членуващите в ОЕЦ деноминации поддържат особено висок стандарт при обучаване, разпознаване и ръкополагане на свещенослужители. Обединени евангелски църкви са традиционното за страната ни представително сдружение на 14 евангелски вероизповедания и още 15 асоциирани организации. ОЕЦ е пълноправен член на Европейския евангелски алианс и на Световния евангелски алианс и принадлежи към глобалната евангелско-протестантска общност.
 
През 2019 г. ОЕЦ чества юбилей от 110 години от учредяването си в България. Като национален алианс от църкви ние ревностно работим за утвърждаването на ценностите на християнската вяра в нашето общество. Използваме възможността да ви поканим на предстоящия Ден за молитва – 21 септември 2019 г., когато в Двореца на културата и спорта във Варна от 13 часа вярващи от цялата страна ще издигнат глас към Господ Исус Христос за благословение на бъдещето на България.
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg