Петък, 19.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Как (и защо) да четем книги, с които не сме съгласни?

Main Pic
Публикувана: 17.09.2019
Автор: Дж. Брам
Прочетена: 708
Коментари: 0
Случвало ли ви се е да вземете книга, за да я прочетете, знаейки, че не сте съгласни с основното ѝ послание? Убеден съм, че трябва да го правим като християни. Една от причинините е да разширите знанията си. Ето три по-малко очевидни причини да направите същото.
 
1. Когато срещаме перспективи, различни от нашите, ние искаме да можем да изтъкнем аргументи срещу тях. Твърде често приемаме отслабена форма на противоположния аргумент – наречена „сламен човек“, който може да бъде съборен лесно. Но това изобщо не е отговор. Най-добрите отговори са насочени към най-силния аргумент на противника. Чудесен начин да направите това е като прочетете аргументите на най-добрите защитници на противниковата позиция.
 
2. Филтри. Четенето на автори, с които не сте съгласни, ви позволява да стъпите в техните обувки и да видите нещата от тяхната гледна точка. Различно е от това да четете нечие друго обяснение на възгледите им. Колкото и да са добронамерени, те ще искат да популяризират собствените си възгледи и да ги филтрират чрез собствените си цели и пристрастия. Авторите също са склонни да опростяват противоположните възгледи, отслабвайки силата им. Директното четене на възгледите на противника премахва тези филтри, което ви позволява да откриете в какво наистина вярва авторът.
 
3. Пропуснати моменти. Нашите собствени перспективи често имат пропуски, които ни пречат да виждаме валидните аспекти у възгледите на другите. Когато четем съчиненията на противниците, това може да ни помогне да прогледнем за нашите догматични слабости и да ни принуди да преосмислим нещата. Това може да допринесе за укрепване на собствените ни позиции, но може и да ни накара да променим решението си - с добро основание!
 
Как да четем книги от друга перспектива? Или как трябва да четем книга, с която не сме съгласни?
 
 Ето три предложения:
 
1. Не се отказвайте. Лесно е да загубите интерес, когато четете противоположни мнения. Лесно е да се откажете. Предлагам ви да отделите част от деня си за четене на книгата. Правя това, като слушам аудиокниги, докато пътувам до училище. Когато решите да го направите, не се отказвайте.
 
 2. Критични, не хиперкритични. Чудесно е да търсите грешки. Но също така е важно да не четете с хиперкритична нагласа, готови да откриете грешка в книгата, защото тогава ще пропуснете да видите положителните аспекти, които авторът е отбелязал. Затова си водете бележки и за добрите, и за лошите аспекти, докато четете. 
 
3. Четете с други християни. Сигурно смятате, че четенето на нехристиянски книги може да предизвика съмнения във вашата вяра. Мога да ви уверя, че дори аргументите на най-добрите нехристиянски автори не могат да се мерят с великолепната християнска позиция. Все пак може да искате да сформите група за четене, в която членовете да четат избрана книга заедно. Можете да правите това в социалните медии, без да е нужно да търсите място за среща. Можете да задавате въпроси, свързани с вярата, и да се подкрепяте взаимно с отговори. 
 
Източник: Cogent Christianity
Превод: Петя Зарева
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg