Петък, 25.09.2020

Вестник Евангелски

Стих на деня"Мъдрият човек е силен, И човек със знание се укрепява в сила," Притчи 24:5

OnLine
RSS Facebook Twitter

Свидетелството на един президент

Main Pic
Публикувана: 20.09.2019
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 917
Коментари: 0
Писмо на Роналд Рейгън беше публикувано миналата седмица от Washington post. Писмото е писано през втората година от първия мандат на президента. Открито е случайно в архива на съпругата му Нанси и е абсолютно непознато до този момент. Около година преди това президентът Рейгън е тежко ранен в атентат и оцелява по чудо. Писмото е адресирано до тъста на президента и баща на Нанси Рейгън – д-р Лоял Дейвис, който тогава е болен от рак. Писмото е едно невероятно свидетелство за мирогледа и душевността на човека, чиято личност винаги ще свързваме с победата над тоталитарния комунизъм.
 
Вашингтон, 7 Август 1982
 
Скъпи Лоял,
 
Надявам се да ми простиш, но исках да ти пиша, откакто говорихме по телефона. Наясно съм с напрежението, на което си подложен и вярвам с цялото си сърце, че има изход от тази ситуация.
 
Първо, бих искал да ти споделя свое лично преживяване, което таях в себе си дълго време. Може би си спомняш, че по време на първата ми година като губернатор (президентът Рейгън служи като губернатор на Калифорния, преди да стане президент, б.пр.) ситуацията в Калифорния беше толкова лоша, както е днес във Вашингтон ( писмото е писано в началото на първия мандат на Рейгън б.пр.). Изглеждаше, сякаш проблемите са безкрайни и неразрешими.
 
Тогава се оказах с остра язва. През всичките години в Уорнър Брос (преди да стане политик президентът Рейгън има кариера в киното) никой не успя да ме диагностицира с язва, а и аз се срамувах да показвам каквито и да е признаци на слабост. Семейният лекар Джон Шарп ми изписа Malox ( лекарство от групата на антиацидите, третиращо киселинността на стомаха б.пр.) и аз живеех с постоянна болка, която варираше от обикновен дискомфорт до изключително силни спазми.
 
Това продължи с месеци. Имах шишенце Malox на моето бюро, в моето куфарче и разбира се, вкъщи. Една сутрин се събудих, влязох в банята и посегнах към шишенцето, както обикновено, когато нещо се случи. Просто разбрах, че нямам нужда от него. Нощес си бях легнал с обичайната болка, но тази сутрин някак знаех, че съм изцелен. Върнах Malox-а обратно на рафта.
 
Същата сутрин, когато пристигнах в офиса, Хелън ми донесе пощата. Първото писмо, което отворих, беше от една дама, абсолютно непозната, от южната част на щата. Тя пишеше, че е член на група, която всеки ден се събира, за да се моли за мен. Не зная дали ще повярваш, но второто писмо, което отворих, беше от мъж, отново непознат, от другия край на щата, който ми казваше, че е участник в група, която всяка седмица се събира, за да се моли за мен.
 
Не беше минал и час, и млад сътрудник дойде в офиса ми за нещо рутинно. Докато излизаше, той се задържа на вратата и каза: „Губернаторе, мисля, че може би трябва да знаете, че някои от сътрудниците всяка сутрин идваме по-рано и имаме обща молитва за вас.“
 
Съвпадение? Не мисля така. Няколко седмици по-късно Нанси (съпругата на президента Рейгън б.пр.) и аз пътувахме към Лос Анджелис за нашия годишен контролен преглед. Д-р Шарп, леко озадачен ми каза, че вече нямам язва и добави, че няма никакви индикации да съм имал язва, когато и да е било. Честна дума – не му бях казал нищо от онова, което преживях в Сакраменто (столицата на Калифорния б.пр.).
 
Има един стих в Библията: „Където двама или трима са събрани в Мое име, там съм и Аз“. Лоял, мисля, че се досещам за твоите чувства – твоето съмнение, но моля те, потърпи още малко! Около седемстотин години преди раждането на Христос, древните юдейски пророци пророкуват за идването на Месия. Те казват, че ще бъде роден в смирение, че ще се разкрие като Син на Бога и че ще бъде предаден на смърт поради това.
 
Има общо 123 специфични пророчества за Неговия живот и всички те се изпълняват реално. Разпъването на кръст е непознато по онова време, но е предсказано, че Христос ще бъде прикован на дървен кръст. А едно от пророчествата казва, че ще бъде роден от девица.
 
Наясно съм, че вероятно ти е трудно да приемеш това като доктор на науките. Но единственият отговор, който обяснява как е възможно това, е именно чудото. Но Лоял, това чудо е дори по-малко от действителната история на Неговия живот. Той или е Онзи, който претендира че е, или е най-големият измамник и шарлатанин, който някога е живял. Но би ли могъл лъжец и измамник да загине с такава жестока смърт, като спокойно можеше да се избави от нея, признавайки, че лъже?
 
Чудото е, че този млад мъж на 30 години без образование и без обучение за свещеник започва да проповядва по улиците. Той няма нищо освен дрехите си и пътува в радиус по-малък от сто мили. Той прави това само 3 години и след това е екзекутиран като обикновен престъпник.
 
Но за 2 000 години Той има по-могъщо влияние върху света от всички учители, учени, императори, генерали и адмирали, които някога са живели, взети заедно. Апостол Йоан казва: „Бог толкова възлюби света, че даде своя единороден Син, за да не погине никой, който повярва в Него, но да има вечен живот.“
 
Ние имаме обещанието, че каквото и да поискаме от Бог в името на Исус, след като нашите възможности са изчерпани, след като стигнем до края на нашите сили, ще ни бъде помогнато. Трябва само да повярваме в Неговата безкрайна доброта и милост.
Лоял, ти и Едит познахте една велика любов – на която малцина са се радвали. Тази любов не свършва с края на този живот. На нас е обещано, че това е само част от един велик живот, една велика слава, която ни очаква. Тя очаква и теб един ден, и единственото, което се изисква, е да повярваш и да кажеш на Бог, че се предаваш в ръцете Му.
 
с обич: Рони
 
Източник: Washington Post
Превод: Момчил Петров
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани
РЕКЛАМА
books-bg.com

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg