Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Живейте в мир!

Main Pic
Публикувана: 20.09.2019
Автор: п-р Живко Тончев
Прочетена: 1385
Коментари: 0
 На 21 септември отбелязваме Световния ден на мира. На този ден трябва да спрат военните действия по света за 24 часа. Генералният секретар на ООН по традиция ще удари камбаната на мира в Ню Йорк и ще призове воюващите по целия свят да приберат оръжията си, и да намерят мирно решение на конфликтите си. 
 
Защо воюват народите помежду си? Много често причината е да завоюват чужди територии, да заграбят природни ресурси и пазари. Жадни за пари, власт и слава политически водачи въвеждат във военни конфликти държавите,  които водят, и с лека ръка жертват живота на много хора. Последствията са разрушение, смърт, скръб, омраза. Има също и граждански войни. И междусъседски, междукланови, дори братя или съпрузи воюват помежду си. 
 
Божието слово ни призовава: ,,Търсете мир с всички!” (Еврeи 12:14). Господ Исус в прочутата си проповед на планината заявява: ,,Блажени миротворците, защото те ще се нарекат Божии чада” (Матeй 5:9).
 
Но за да имаме мир с другите, трябва да имаме мир в себе си. А за да имаме мир в себе си, трябва да имаме мир с Бога! Как обаче да намерим този мир? Писанието ясно и недвусмислено заявява: ,,...оправдани чрез вяра, имаме мир с Бога чрез нашия Господ Исус Христос” (Римляни 5:1). Христос е княз на мира (Исая 9:6). Нека Го поставим на трона на живота си. Само чрез Него имаме опрощение на греховете си и мирни отношения с Бога.
 
Когато намерим мир с Бога, ще имаме и мир в себе си, в душата си. Той има мир за всеки. ,,Мир ви оставям. Моят мир ви давам” (Йоан14:27). Божието слово обещава: ,,Ще опазиш в съвършен мир непоколебимия ум, защото на Тебе се уповава” (Исая 26:3).
 
Мирът идва в човека, който без колебание е решил да уповава на Господа и Неговото слово. ,,Няма мир за нечестивите” (Исая 57:21), а ,,Божият мир, който никой ум не може да схване, ще пази стража над сърцата ви и мислите ви в Христа Исуса” (Филипяни 4:7).
 
Чудесно е да се помирим с Бога, да намерим вътрешен мир, но нека не спираме до тук, нека имаме мир с другите. ,,Бог ни е призовал към мир” (1Коринтяни 7:15), мир в дома си, мир на работното място, мир в обществото, мир между народите. ,,...живейте в мир и Бог на любовта и на мира ще бъде с вас” (2 Коринтяни 13:11).
 
 И още по-голяма отговорност - като на вярващи, Бог ни даде служението на примирението: ,,А всичко е от Бога, Който ни примири със Себе Си чрез Исус Христос и даде на нас служението на примирението, т.е. Бог в Христа примири света със Себе Си, като не вменяваше на човеците прегрешенията им и повери на нас посланието на примирението. И тъй, от Христова страна сме посланици, като че Бог чрез нас умолява, молим ви от Христова страна, примирете се с Бога!” (2 Коринтяни 5:18-20). 
 
Имаш ли мир с Бога или се противиш на Неговото Слово? 
 
Какво се е загнездило в теб - безпокойства, страхове или Христовият мир? 
 
Търсиш ли мир с другите или оставяш своето его, непростителност и гордост да ограбят мира с ближните? 
 
Посланик на примирението ли си? Водиш ли хора към мир с Бога?
 
Нека сеем думи и дела, които водят към мир, нека приемем мъдростта отгоре, която е чиста и миролюбива, и нека вярваме, че ,,плодът на правдата се сее с мир от миротворците” (Яков 3:18).
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg