Четвъртък, 25.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Независими от Бога

Main Pic
Публикувана: 21.09.2019
Автор: Венцислав Бонев
Прочетена: 968
Коментари: 0
Съществува ли състояние на независимост от Бога? В Библията можем да видим, че още там в далечното минало, в Едемската градина първите хора бяха измамени от змията. Тя им каза, че ако ядат от забранения плод, ще станат като Бога, да познават доброто и злото. Да бъдеш като Бога е идея, която Луцифер опитал да осъществи и се  провалил. Същото внушение дал и на Адам и Ева, че да станеш Бог е постижимо. Защо тази идея е толкова примамлива обаче? Може би, защото единствен Бог е независим. Неговото съществуване, мъдрост, сила и т.н.т не зависят от времена, сили, творения и пр.
 
"От векове е утвърден Твоят престол; Ти си от вечността” (Пс. 93:2). Псалмистът възпява Божието величие, защото Неговото съществуване няма начало, нито би имало край. Това, че Бог е абсолютно независим е така, но това че хората и до днес се опитват да бъдат независими от Него, също е истина.  Сигурно знаем, че ако имаш няколко милиона евро, можеш да си купиш гръцки остров, от тези, които се продават. Може би някои хора си мислят, че ако се отделят от цивилизацията, те биха постигнали някаква независимост. Да, човек би се отделил от целия цивилизован свят, но не би бил независим от Бога. 
 
Други се опитват като отричат идеята за съществуването на божество, което управлява цялата вселена. Те са на мнение, че такава сила или личност не съществува. Но това, че човек отрича в ума си идеята за съществуването на Бога, въобще не го прави независим от Него. 
 
Днес обаче има и такива, които наистина са си повярвали, че за независими. Огромните им банкови сметки, влиянието им, властта, която имат. Сякаш всичко говори, че те са независими. Но Исая пише точно за такива хора: “Горко на ония, които дълбоко търсят да скрият намеренията си от Господа, - чиито дела са в тъмнината, и които казват: Кой ще ни види? Кой ни знае”? (Ис. 29:15).
 
Такива човеци си мислят, че щом живеят разкошно и могат да си позволят всичко, то и няма пред кого да отговарят за делата си. Идеята, че няма съдия, който да съди хората, отново е плод на онези, които копнеят за абсолютна независимост. Понеже, ако наистина няма съдия, то тогава всичко ти е позволено и човек може да прави това, което желае, без да има някой, който да му търси отговорност. Но Библията ни казва нещо различно. В книгата Деяния 17:31 апостол Павел ни уверява, че Бог е назначил ден, в който ще съди цялата вселена, чрез Сина Си Исус Христос.
 
Ето такива сме хората. Ние искаме да бъдем независими, но не можем да видим всъщност колко сме зависими от Бога. “Защото в Него живеем, движим се, и съществуваме” (Деяния 17:28а). Това, че творението не иска да признае своя Творец, по никакъв начин не омаловажава факта, че е създадено от Него. Ако ние хората в Него живеем, движим се и съществуваме, това означава, че никога и по никакъв начин не може да бъде постигната независимост от Бога. Той има неограничено знание и на Него му е известно абсолютно всичко. Нищо не може да Го изненада, понеже преди да се е случи, Той вече знае че ще стане.
 
Също така няма сила, която може да възпре това, което Бог казва да се случи. Всяка Негова дума се изпълнява.  Апостол Петър осъзнаваше своята пълна зависимост от Христос и затова каза тези думи, когато беше попитан дали иска да си тръгне: “Господи, при кого да отидем? Ти имаш думи на вечен живот” (Йоан 6:68).
 
Затова може би трябва днес да си отговорим на следния въпрос: Осъзнаваме ли своята абсолютна зависимист от Бога? Няма значение дали човек е вярващ или не. Това по никакъв начин не променя състоянието му на пълна зависимост. Но онзи, който вярва в Бога, е облагодетелстван от Неговата любов и грижа. Да знаеш, че животът ти е в Неговите ръце и Той не би те оставил да погинеш; да знаеш че има Един, Който те пази. Невярващият живее в страхове, а вярващият с мир от Бога. В този свят, в който има толкова много несигурност, не е ли толкова важно за всеки един от нас да признае своята зависимост от Бога? Със сигурност тогава животът на човека би бил по-различен.
 
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg