Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Археолози с нови библейски доказателства

Main Pic
Публикувана: 22.09.2019
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1302
Коментари: 0
Библейското царство Едом винаги е било значителна загадка за библейската археология. Въпреки че доказателствата са представени в Библията, археологическият анализ винаги е имал проблеми с тълкуването на текста, който казва, че Едом съществува като царство много преди царете на Израел. Но изследванията разкриват неразказаната история за процъфтяващо и богато общество в пустинята Арава - в части от Израел и Йордания - съществувало през XII-XI в. пр. Христос. 
 
„Използвайки технологичната еволюция като средство за обяснение на социалните процеси, ние успяхме да идентифицираме и характеризираме появата на библейското царство Едом“, обяснява професор Езра Бен-Йосеф от университета в Тел Авив, който ръководи изследването заедно с професор Том Леви от Калифорнийския университет в Сан Диего.
 
 „Нашите резултати доказват, че се е случило по-рано, отколкото се смяташе досега, а това е в съответствие с библейското описание.“ Според проучването, публикувано в сряда на сайта на научното списание PLOS ONE, изглежда богатството на царство Едом е изградено върху „богати залежи от мед“, най-ценният ресурс в региона по онова време. 
 
Медта е била използвана в древни времена за изработване на оръжия и инструменти, а процесът по производство на мед е изключително сложен. „Топенето на мед по същество е сред най-високите технологии на древните времена“, казва Бен-Йосеф пред The ​​Jerusalem Post. 
 
Използвайки методология, наречена точен балансиран модел, изследователският екип анализира откритията от древни медни мини в Йордания и Израел, за да създаде времева линия за развитието на производството на мед от 1300-800 г. пр. Христос. Разследването констатира значително намаляване на медта в шлаката - отпадъците от извличането на мед чрез топене - на мястото на Арава, което предполага, че процесът става по-ефективен и рационализиран. 
 
„Нашите нови открития противоречат на мнението на много археолози, че Арава е населена от разкрепостен съюз от племена, а те са в съответствие с библейската история, че тук е имало царство, наречено Едом“, обяснява професор Бен-Йосеф от отдела за археология на TAU и древни близкоизточни култури.
 
 „Процъфтяващата медна промишленост в Арава може да се припише само на централизирана и йерархична политика, а това отговаря на библейското описание за Едомското царство.“ 
 
Докато археологията никога не се е съмнявала в съществуването на Едомското царство, се смята, че то е възникнало около края на VIII в. пр. Христос в платото Едом, разположено в Йордания близо до Петра и югоизточно от Мъртво море.
 
„Преди да построят столицата си на платото, едомците са били сложно и организирано царство, но все още са били номади“, казва Бен-Йосеф. „Живели са в палатки. Те не са имали села или градове, но са имали гробища и места за топене на медта."
 
В крайна сметка едомците се заселват в градове на платото и изграждат селища по търговските пътища, но тези открития доказват, че те са притежавали централизирана система на организация, много преди да се заселят там.
 
Източник: Jerusalem Post
Превод: Петя Зарева
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg