Неделя, 20.09.2020

Вестник Евангелски

Стих на деня"И призови Ме в ден на напаст; И Аз ще те избавя; и ти ще Ме прославиш." Псалм 50:15

OnLine
RSS Facebook Twitter

Студенти завеждат съдебно дело заради ограничаване на християнските им права

Main Pic
Публикувана: 24.09.2019
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1482
Коментари: 0
Четирима студенти-християни от известния евангелски колеж „Уитън“ съдят град Чикаго заради правила, които според тях ограничават възможността им да споделят евангелието в обществени паркове.
Студентите, които са част от екип за евангелизация в Чикаго, от служението за християнско популяризиране в Wheaton College, твърдят, че са били възпрепятствани да споделят Благата вест от служители по сигурността, работещи в центъра на „Millennium Park“.
 
Обезпокоени от факта, че  са непрекъснато блокирани да споделят благовестието за Исус, тези смели студенти вече са завели съдебно дело.
 
„Ние искаме да упражним конституционното си право на свобода на словото чрез споделяне на Евангелието на Исус Христос“, заявява студентът Мат Суорт в съобщение за печата, информира вестник Chicago Sun-Times. „В името на всеки гражданин, който желае да се възползва от правата, които нашите прадеди са извоювали, ние искаме съдът на Чикаго да промени тези противоконституционни действия.“
 
Адвокатско дружество за религиозна свобода Mauck & Baker, LLC, което представлява студентите, е внесло иск във федералния съд с настояване за разпореждане срещу правилата, които ограничават някои дейности в „Millennium Park“.
 
„По своето естество в историята публичните паркове винаги са били напълно отворени за подобни дейности“, обяснява сътрудник на адвокатското дружество пред Christian Post.
 
Християнските студенти са били спрени да „привличат” хората в парка със своите евангелски материали. Според жалбата са възникнали още няколко случая, при които студентите са били блокирани при споделяне на евангелието.
 
„Служител на парка е уведомил студентите, че не могат да обсъждат вярата си в парка, като им е наредил да напуснат парка, ако искат да говорят за религия“, се отбелязва в оплакването.
 
„Ние трябва енергично да защитаваме гражданските свободи, за да не изпадаме в ситуация, каквато е налице в Хонконг, където правата постепенно се отнемат и след това има граждански вълнения“, добавя Джон Маук, водещ адвокат по случая. „Ние искаме да се спазват човешките права, както по отношение на Евангелието, така и за всичко останало.“
 
В коментари, публикувани в Chicago Tribune, говорител на градския отдел за правни норми Бил Маккофри настоява, че новите разпоредби „защитават правата на гражданите съгласно Първата поправка в конституцията, като същевременно се зачитат правата на гражданите да  ползват парка“.
 
Жалбата обаче пряко конфронтира това твърдение, защото според нея правилата на парка „неправилно ограничават свободата на словото и разпространението на безплатна литература в рамките на традиционните разпоредби“.
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани
РЕКЛАМА
books-bg.com

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg