Четвъртък, 18.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Системни атаки срещу църкви в Алжир

Main Pic
Публикувана: 24.09.2019
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 906
Коментари: 0
Християнската организация „Отворени врати“ предупреждава, че в Алжир се провежда  „систематична кампания“ срещу християните след затварянето на църква и тормоз над вярващите.
 
В доклад на организацията е описано как членовете на църквата „Княз на мира“ в Игзер Амокран е трябвало да водят борба, когато властите идват да запечатат сградата.
 
 Вярващите окупирали църквата и отказали да напуснат, но властите отново се върнали и този път успели, следователно църквата сега е затворена от 2 септември насам. 
 
L'Église Protestante d'Algérie (EPA), законно признатата общност на протестантските църкви в Алжир, осъди този ход, наричайки го незаконен. 
 
В изявление на общността се добавя, че закриването е станало, въпреки че не е постановено от нито един съд. Това не е първата църква, която е затворена в Алжир. През май властите запечатаха църква в село Boudjema, в района на Kabilye, докато миналата година църквите в Ait-Mellikeche, Al A'keed Amroush и Azaghar също бяха затворени. 
 
При друг инцидент лидерите на друга църква от евангелската общност в Мааткас, бяха арестувани от властите и разпитвани. 
 
От 2006 г. местата за поклонение, които не се посещават от мюсюлмани в Алжир, трябва да имат лиценз, но много църкви, свързани с EPA, съобщават, че едва през последните две години властите започнали да искат доказателства, че имат подобно разрешително.
В същото време властите игнорираха молбите за нови църковни лицензи, докато на много съществуващи църкви са издадени известия за прекратяване на дейността.
 
Алжир е дом на само 125 000 християни - около 0,3% от населението. Новоповярвалите се сблъскват с враждебност от страна на семействата си, докато църквите съобщават за намеса и противопоставяне от страна на властите.
 
Страната се нарежда на 22-о място в списъка за наблюдение на „Отворени врати“ на 50-те страни, в които християните са най-жестоко преследвани.
 
Говорител на „Отворени врати“ каза: „Тези действия очевидно предизвикват дълбока загриженост за продължаване на системната кампания срещу християните в Алжир.“
 
 „Националната комисия за немюсюлманските религиозни групи, създадена с Наредба от 2006 г. за издаване на официални разрешителни на църкви, досега не е издала нито едно разрешение. 
 
„Тези последни действия във всякакъв смисъл разрушават внушаваната идея, че алжирските власти предприемат истински стъпки за подобряване на свободата на  християнското вероизповедание в Алжир.“ 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg