Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Асамблеи на Бога избират първата жена в лидерския си екип

Main Pic
Публикувана: 24.09.2019
Автор: Меган Фоулър
Прочетена: 1468
Коментари: 0

За първи път в своята 105 - годишна история "Асамблеите на Бога" (АБ) избраха в своя генерален съвет, жена. Нейното име е  Дона Барет. Дамата е служител в църква в Охайо и бе избрана за генерален секретар на огромната евангелска деноминация.

Историческият избор на Дона Барет за генерален секретар на известната евангелска деноминация „Асамблеи на Бога“ е от значение за много жени, които чувстват призив да служат.
 
Дона Барет беше номинирана за този пост миналата година, а това е третата най-висока позиция в деноминацията, след като нейният предшественик подаде оставка в средата на мандата си.
 
Сега тя е първата жена, която заема място в ръководството на изпълнителния екип от шест души в „Асамблеи на Бога“, и първата жена, избрана от колегите си на такава длъжност за четиригодишен мандат.
 
Като генерален секретар за деноминацията, която има 3,2 милиона съмишленици и над 13 000 църкви в САЩ, Барет ще упражнява контрол над пълномощията на църковните служители, църковните сгради, църковната статистика и най-големия в света архив на Петдесятните деноминации, разположен в националната централа на „АБ“ в Спрингфийлд, Мисури. 
 
Номинацията ѝ идва, когато Дона е на 59 години, а членският състав на деноминацията става все по-млад и етнически разнообразен. Според собствената статистика  на „Асамблеи на Бога“ над половината съмишленици на деноминацията са под 35 години, а над 43 процента от тях са представители на етнически малцинства. 
 
„Понякога подаръците, които Бог дава, се оказват в опаковка, различна от онази, която хората са свикнали да виждат“, казва Барет в речта си при стъпването ѝ в длъжност. „И дарбите, които изглежда имам, са в съответствие с новата ми позиция, по-отговорна от всяка друга, която Господ ми е поверявал в миналото.“
 
Номинацията на Барет дойде от Дъг Клей, който заема водещата позиция в „АБ“ като общ изпълнителен директор. В изявление, изпратено до Christianity Today, Клей казва: „Чрез службата си като основател на църкви, регионален водач и главен презвитер, Дона Барет е показала смирение в съчетание със специална дарба за лидерство.“
 
„Асамблеи на Бога утвърждават жените на всяко лидерско ниво“, казва той. „Номинацията на Дона не е основана на пола ѝ, но знаем, че нейната ръководна роля има значение за много жени, които чувстват, че Бог ги призовава да служат.“
 
От основаването си през 1914 г.  деноминацията „АБ“  одобрява идеята жените да проповядват и ръководят различни служения, а 24 процента от служителите на църквите от „АБ“ в САЩ са жени, в сравнение с по-малко от 9 процента сред протестантските пастири като цяло.
 
През 2010 г. ръководството на Петдесятната деноминация официално даде достъп на жените до своите най-високи лидерски позиции с документ, в който се казва: „Заключваме, че не можем да намерим убедителни доказателства, че служението на жените е ограничено въз основа на  някакъв свещен или неизменен принцип.“ 
 
Източник: Christianity Today
Превод: Петя Зарева
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg