Събота, 19.09.2020

Вестник Евангелски

Стих на деня"И призови Ме в ден на напаст; И Аз ще те избавя; и ти ще Ме прославиш." Псалм 50:15

OnLine
RSS Facebook Twitter

Как да спечелим венеца на живота?

Main Pic
Публикувана: 27.09.2019
Автор: Джим Денисън
Прочетена: 756
Коментари: 0
Филмът „Игра на тронове“ спечели наградата „Еми“ за изключителен драматичен сериал, което го прави най-награждаваният телевизионен сериал в историята на популярните награди. Какво показва това? Част от обяснението би могло да бъде, че до голяма степен популярната култура е насочена към хората на младежка възраст. 
 
Защо жена ми и аз избираме да гледаме предавания, които НЕ опозоряват Господа и Неговото слово? Не твърдя, че всяко номинирано шоу не отговаря на този стандарт, но мнозина са в тази категория. Писанието ни призовава да бъдем „свети в цялото си поведение” (1 Петър 1:15). В тази светлина трябва да се вслушаме в предупреждението на учения Х. Лихтенберг от XVIII век: „Никога не предприемайте нищо, за което не бихте имали смелостта да поискате небесната благословия.“ 
 
Популярността на телевизионните предавания, които противоречат на библейския мироглед, разкрива, че много хора не осъзнават, че съществува библейски светоглед.
 
Божието слово има изисквания към всяка област от живота ни, а не само към нашите неделни богослужения или към  молитвите ни през седмицата. Ейбрахам Кюпер е прав, когато казва: „Няма нито един сантиметър от цялото човешко съществуване, над който Христос не претендира да владее, защото Той е абсолютен Суверен над всичко!“
 
Когато приемем Исус за наш Господ, трябва да застанем срещу всичко, което е против Него. За съжаление мнозина разглеждат християнството просто като средство за постигане на нашето лично щастие. Ако вчера сме присъствали на църковно богослужение, а днес четем Библията и се молим всеки ден, си въобразяваме, че всичко в живота ни ще е наред. Такава вяра има много ниска цена. Напротив, ние живеем за Христос, а не Той да ни угажда във всяка област от живота.
 
За съжаление презрителната оценка, дадена за християнството от Фридрих Ницше, е още по-вярна днес, отколкото през 1881 година, когато той пише: „Бог, който в любовта си е предназначил всичко, така че да е най-добре за нас... така че всичко да продължи безпроблемно и не остава никакво основание да се оплакваме или да мърморим против Него: накратко, примирението и скромността са издигнати в идол - това е най-добрият и приемлив вариант на християнството, достигнал до нас.“
 
В резултат на това свое схващане Ницше смята, че християните живеят с „убеждението, че в цялата вселена доброто най-накрая ще надделее.“ Ницше нарича това „евтаназия на християнството“. 
 
Библейските християни знаят, че всъщност е точно обратното. Писанието нарича Сатана „богът на този свят” (2 Коринтяни 4:4). Като „крадец, който идва само да открадне, да убие и да унищожи“ (Йоан 10:10), дяволът „се навърта наоколо като ревящ лъв, търсейки някой да погълне“ (1 Петър 5:8). 
 
Следователно, християните „не се борят срещу плът и кръв, а срещу владетелите, срещу властите, срещу космическите сили на тъмнината“ (Ефесяни 6:12). В паднал свят като нашия, популярността може да бъде опасна. Исус ни предупреди: „Горко ви, когато всички хора говорят добре за вас, тъй като бащите им постъпваха така с лъжепророците“ (Лука 6:26). Ако трябва да изберете между временна слава и вечна награда, изберете последната. Всеки път.
 
 Стремите ли се към „венеца на живота“? Мартин Лутър Кинг-младши казва: „Страхливостта задава въпроса:„ Безопасно ли е? “Експедитивността задава въпроса: „Политически коректно ли е?“ Суетата задава въпроса: „ Популярно ли е?“, но съвестта задава въпроса: „Правилно ли е?“
 
И идва момент, в който човек трябва да заеме позиция, която не е нито безопасна, нито политически коректна, нито популярна; но човек трябва да я вземе, защото трябва да постъпи правилно.
 
„Те дадоха на нашия Учител трънен венец. Защо ние се надяваме на корона от рози?” пита Мартин Лутер.
За разлика от хората, нашият Учител обещава: „Бъдете верни до смърт и Аз ще ви дам венеца на живота“ (Откровение 2:10).
 
Източник: Christian Headlines
Превод: Петя Зарева
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани
РЕКЛАМА
books-bg.com

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg