Петък, 29.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Еврейската нова година и празникът на тръбите

Main Pic
Публикувана: 27.09.2019
Автор: п-р Даниел Розен
Прочетена: 4127
Коментари: 0
На 29 септември т.г. ще започне еврейската Нова година 5780! Рош а Шана (букв.  глава или началото на годината) по еврейския календар се празнува три дни, Божието царство (Денят на коронация), Денят на Страшния съд, (Йом а Цикарон, Денят на възпоменание), евреите ще празнуват и Рождения ден на света.
 
Това е Денят на Страшния съд, като евреите по целия свят разглеждат миналите си дела и отправят искане за опрощение на греховете си.
 
Това е денят на надуване на шофар, когато шофарът (рог от овен) се надува в храма, за да възвести началото на 10-дневния период, известен като Високите свети дни.
 
Това е Денят за възпоменание, като евреите преразглеждат историята на своя народ и се молят за Израел.
 
И, разбира се, това е първият ден на новата година, чества се с поздравителни картички, със специални молитви, с празнични и сладки храни (за да се гарантира сладост през новата година).
 
Рош а Шана се отбелязва през първия и втория ден на Тишри — седмия месец от еврейския календар. Този празник е през есенния сезон, обикновено през септември според западния календар.
 
Традициите на Рош а Шана са прости, като единствената заповед, определена за празника, е надуването на шофара. В храма шофарът се надувал на Рош а Шана, за да  се възвести началото на периода, известен като Високите свети дни.
 
На Рош а Шана е обичайно за семействата, да се съберат заедно на празнична трапеза. Сервират се традиционни храни, подсладени с мед, ябълки и моркови, символизиращи сладост, благословения, изобилие и надежда за сладки години занапред.
 
Празничната вечеря през първата нощ започва с ябълка, потопена в мед. Challah (хлябът) обикновено се яде в събота (не сплетен както при редовните ястия, но вместо това се пече в кръг — с пожелание следващата година да дойде гладко, без нещастие или тъга), също така се потапя в мед преди ядене.
 
Звукът на тръбата е знак за завръщането на Месията (Христос) и възпоменание на Божията милост към Авраам, когато, вместо Исаак да бъде принесен в жертва, Бог го замести с овен (Битие 22). Исаак е вид предвестник на Христос. Точно както Авраам принесе сина си на олтара, Бог принесе Сина Си на олтара на Голгота. В Евреи 11:17–19 се казва: „С вяра Авраам, когато го изпитваше Бог, принесе Исаака жертва, да! оня, който беше получил обещанията принасяше единородния си син, — оня, комуто беше казано: „По Исаака ще се наименува твоето потомство”, като разсъди, че Бог може да възкресява и от мъртвите, отгдето по един начин на възкресение го и получи назад”. И двете раждания на Исаак и на Христос бяха чудеса. И двамата бяха послушни на мястото на жертвата.
 
Тръбите са били използвани за даване на сигнали по време на война. Йешуа (Исус) е главнокомандващ на Божията армия. Еврейският народ търсеше спасител, който щеше да победи римската армия. Исус дойде — първия път, за да порази работата на Сатана и греха в сърцата на хората: „и като ограби началствата и властите, изведе ги на показ явно, възтържествувайки над тях чрез Него” (Кол. 2:15). По същия начин този празник говори на християните за духовното воюване: „Облечете се в Божието всеоръжие, за да можете да устоите срещу хитростите на дявола. Защото нашата борба не е срещу кръв и плът, но срещу началствата, срещу властите, срещу духовните сили на нечестието в небесните места. Затова вземете Божието всеоръжие, за да можете да противостоите в злия ден, и като надвиете на всичко, да устоите” (Ефес. 6:11–13).
 
Празникът на тръбите може да бъде много специално време за вярващите в Исус. Нашите грехове не са простени само когато ние вярваме. В Яков 2:19 се казва: „Ти вярваш, че има само Един Бог, добре правиш; и бесовете вярват и треперят”. За да ни бъде простено, ние трябва да имаме покаяно сърце. Трябва да се представим пред нашия Небесен отец с молба за прошка, знаейки, че Той ще ни прости, както баща прощава на детето си. Онази прошка, която ние търсим, е била гарантирана, била е „купена и платена” от изкупителната жертва на Исус на дървото…
 
Специфична употреба на шофара
 
И когато тръбният глас се усилваше, Мойсей говори и Бог му отговори с глас. И Господ слезе на върха на Синайската планина. И Господ повика Мойсея до върха на планината; и Мойсей се възкачи (Изход 19:19, 20).
 
И когато дойде, засвири с тръба в Ефремовата хълмиста земя, та израилтяните слязоха с него от хълмистата земя, и той бе начело (Съдии 3:27).
 
… тогава, на десетия ден от седмия месец, да накараш да се затръби с възклицание; в деня на умилостивението да накарате да се затръби из цялата ви земя (Левит 25:9).
 
и свещеник Садок и пророк Натан нека го помажат там за цар над Израиля; и засвирете с тръба и кажете: Да живее цар Соломон!” (ІІІ Царе 1:34).
 
И в оня ден ще затръби голяма тръба; и загиващите в Асирийската земя, и изгонените, които са в Египетската земя, ще се кланят Господу в светия хълм в Ерусалим (Ис. 27:13).
 
Може ли да засвири тръба в град и людете да не се уплашат? Може ли бедствие да сполети град и да не го е направил Господ? (Амос 3:6).
 
Господ ще се яви над тях, и стрелата Му ще излезе като мълния; и Господ Иеова ще затръби, и ще върви с южни вихрушки  (Зах. 9:14).
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg