Вторник, 16.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Усмивката

Main Pic
Публикувана: 03.10.2019
Автор: Люба Канелова
Прочетена: 1375
Коментари: 0
Усещали ли сте някога Божията усмивка в живота си? Не, нямам предвид ято птици, образували фигура на усмивка да прелети край вас. Имам предвид, ей така, както си стоите в нещастието и си страдате, всичко да започва да се случва по най-добрия начин за вас и да знаете, да виждате, да усещате с цялото си същество, че точно в този момент Бог ви се усмихва и ви подава ръка, за да се изправите. И да знаете, че вече имате сила с ей тези ваши крака да извървите цялата тази тежка долина и после да изкачите най-високия връх на планината само защото тази Божия усмивка е с вас и във вас.
 
Така действа усмивката. И, когато Бог ни е създавал, много ясно е знаел какво прави.
Предполагам знаете, че, за да се усмихне човек, използва много по-малко мускули, отколкото, за да се намръщи. Освен това, когато човек се усмихва, отделя ендорфини от мозъка – хормонът на щастието и намалява стреса. Да. Точно така. Не само шоколадът има подобни свойства. Може и да сте срещали фразата: „Не можеш да направиш всички щастливи. Не си шоколад.“. Но, всъщност, истината е, че можете. Когато се усмихнеш на някого, ти му подаваш от своето спокойствие и му помагаш да продължи.
 
За това следващия път, когато видите унил човек, усмихнете му се. Направете това, което Бог направи за вас – усмихна ви се.
 
Освен това същите тези ендорфини имат действие на болкоуспокояващи. Освен че усмивката увеличава производството на хормона на щастието, тя намалява отделянето на кортизол – хормонът, който допринася за негативните чувства. Усмивките също така помагат за засилване на имунната система, защото отпускат тялото, като по този начин позволяват на имунитета да реагира по-бързо.
 
А, ако погледнем как звучи и как се изписва самата дума „усмивка“, пак е... отпускащо. Ето, на няколко езика как се пише и звучи:
Български – усмивка
Английски – smile (смайл)
Испански – sonrie (сорие )
Не звучат ли слънчево? Нека направим съпоставка с обратно знаещите думи на същите езици:
Български – намръщен, гняв
Английски – anger (енгър) 
Испански – Ira (ира)
 
И в трите езика думата гняв създава усещане за напрежение, за надвиснала буря и отнемане на спокойствието. 
 
Смехът е усмивка, която избухва.  Но все си мисля за Исус как каза: „Аз съм кротък и смирен. Вземете моето иго. Бъдете съвършени като моя Отец.“ 
 
Един кротък човек е усмихнат. С други думи освободен от стрес, доброжелателен, изглеждащ млад и печелещ доверие. Нали не си мислите, че  ако Исус не беше толкова добър и усмихнат, майките щяха да пуснат децата си при Него. Никоя майка няма да си пусне детето при някой намръщен, избухлив човечец. Напротив, ще ги държи настрани и ще мине на другия тротоар. И все си представям как са си играли децата тогава с Исус – сигурно Той им е „взимал“ носа и те са Го гонили, за да си го вземат обратно или са играели на криеница, или са се пръскали с вода... 
 
Хубаво е да служиш на Бог, който така те е създал, че ти мисли най-доброто дори тогава, когато ти нямаш сили дори да мислиш. 
 
Честит празник на усмивката!
 
Автор на снимката: Деница Канелова
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg