Четвъртък, 25.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Новини за църквите в Лаос

Main Pic
Публикувана: 03.10.2019
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 824
Коментари: 0
Натискът върху християните в югоизточната азиатска страна Лаос (Народна демократична република Лаос) се увеличава. Комунистическата еднопартийна държава задълбочава отношенията си с Виетнам, Северна Корея и Китай. Това е „сближаване, което се оказва проблем за християните в страната“, обяснява HMK,  организация, която следи за християнското преследване. 
 
HMK разговаря с пастир от Лаос, който споделя: „Работя и служа на Господа повече от 20 години. Работя и с нелегалните църкви. Много неща се случват в църквите в Лаос. Смирените хора, които обичат Господа, когато се спасяват, отварят домовете си, за да провеждаме в тях богослужения и да се покланяме на Бога“.
 
Пастирът обяснява, че „местната власт се опитала да спре един от тези вярващи, но той останал твърд и продължил да предоставя къщата си като молитвен дом, така че, накрая, правителството го вкарало в затвора за 3 месеца“.
 
„Властите изгониха семейството му от селото, което беше голяма трагедия за тях, тъй като децата не можеха да ходят на училище, а семейството не можеше да черпи вода от обществения кладенец“, добавя той. 
 
Тогава, „когато семейството отишло да посети роднини в друго село, вождът на селото не им позволил да останат там. След три месеца мъжът бил освободен от затвора, но те не му позволили да се върне в дома си, а той трябвало да отиде някъде другаде”.
 
„Опитваме се да им помогнем с основни нужди, като храна, място за престой и училище за децата. Искаме да споделим това с вас, така че да знаете как да се молите за нас, да ни помните, а можете да ни помогнете и с финанси”, завършва пастирът.
 
HMK съобщава също, че „през април 2019 г. трима доброволци от християнската организация за подпомагане Vision Beyond Borders, които работели с бедни, сираци и жени, принудени да проституират, са арестувани и депортирани“. Също през април полицията арестува и пребива християнин в южната провинция Саваннахет заради неговата християнска вяра", потвърждава HMK. 
 
Конституцията на Лаос гарантира религиозна свобода, „но само на хартия и за насърчаване на търговията със Запада и за избягване на международните санкции. Но през изминалото десетилетие правителството приема и прилага закони, които грубо нарушават религиозната свобода”, казва HMK. 
 
Съвсем наскоро правителството прие  указ № 238 за сдруженията, който му позволява произволно да ограничава или забранява учредяването на сдружения, включително църкви, и да криминализира нерегистрираните асоциации, като им дава възможност да съдят своите членове в съда. Освен това през 2016 г. правителството на Лаос издаде Указ № 315 за управление и защита на религиозните дейности, който съдържа много допълнителни ограничения по отношение на регистрацията на религиозни групи, назначаването на религиозни водачи, религиозните събития, приемането на чужди пари, пътуванията в чужбина или покани от чужденци в Лаос. 
 
Източник: "Евангелски фокус"
Превод: Петя Зарева
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg