Петък, 18.09.2020

Вестник Евангелски

Стих на деня"И ушите ти ще слушат зад тебе слово, което, Когато се отклонявате на дясно И когато се отклонявате на ляво, Ще казва: Тоя е пътят, ходете по него." Исая 30:21

OnLine
RSS Facebook Twitter

Божията воля и новите житейски възможности

Main Pic
Публикувана: 10.10.2019
Автор: Виктория Риолано
Прочетена: 748
Коментари: 0

Всеки ден пред нас се отварят врати или ни се налага да правим избор. Как да знаем коя възможност е от Бога и какъв ще бъде изходът, ако кажем "да"? Ето някои предложения за размисъл по темата:

1.  Време 
Когато обмисляме дадена възможност или така наречената „отворена врата“, първо трябва да си зададем въпроса: „Имам ли време за това?“ Само с 24 часа в денонощието е важно да инвентаризираме как използваме времето си. Когато имаме пред себе си отворена врата, трябва да определим колко часа ще са необходими за конкретната възможност дневно, седмично или месечно. Ще има ли срещи извън определеното време? Реалността е, че когато не преценим времето, по невнимание се съгласяваме да отделим време, което трябва да прекараме със собствените си семейства. Преди да преминем през отворената врата, ще трябва да разгледаме дали настоящите ни ангажименти се нуждаят от корекция, за да поемем новите. Когато направим инвентаризация на нашето време, можем да анализираме важността на всеки момент.  Въпреки че някои възможности ще изискват много повече работа и ангажираност, ние трябва да признаем, че за да стартираме едно нещо, може да се наложи да оставим друго. Ако ​​се научим да управляваме своето време, това ще ни позволи да работим мъдро. 
 
2. Компромис
Никога не трябва да правим компромиси, каквато и да е дадената възможност. Важно е да знаете колкото е възможно повече, преди да се ангажирате. Дали онова, което се очаква от вас, е в разрез с вашите вярвания? Какви са очакванията? Истината е, че трябва да внимаваме с кого се обвързваме. Като представители на Христос (2 Коринтяни 5:20) ние трябва да признаем, че когато инвестираме в неща, които не са водени от Бога, можем да попаднем в капана на врага. Въпреки че нашата „отворена врата“ може да включва увеличаване на финансите, социалния статус или признание, трябва да се запитаме, загърбваме ли връзката си с Бога, за да участваме? С други думи, ако знаете, че съгласието ще ви вкара в грях, направете избор да се отдалечите. Когато следвате Господа, Той няма да ви накаже за правдата. По-скоро Той ще ви предостави по-добра възможност, за да ви благослови!
Така че, който знае да прави добро и не го прави, за него това е грях (Яков 4:17).
 
3. Липса на мир
Безпокойството и мятането в леглото през нощта може да не е притеснение от врага. Може да е смущение, което Светият Дух е допуснал. Когато Бог дава възможност, вие трябва да имате мир. Въпреки че може да не сте сигурни и имате въпроси, Той ще ви даде Своето спокойствие. Наскоро съпругът ми и аз основахме първата си църква и мога да свидетелствам, че имаше период на нервност. Тази нервност обаче никога не се е превърнала в тревожност или страх. Вместо това осъзнавахме, че сме на път да направим нещо извън нашата зона на комфорт и да научим какво всъщност означава да се доверяваме на Бога. От друга страна, ако идеята за тази нова възможност ви измъчва, вероятно е необходимо да продължите напред с нещо друго.
 
4. Не е за теб
Някои отворени врати просто не са за вас. Въпреки че работата или възможността са страхотни, тя е по-подходяща за някой друг. Често вярваме, че ние сме единствените, които могат да снабдят дадена нужда. И все пак Господ може да ви покаже, че някой друг е по-подходящ. Вместо да жертвате времето, енергията и ресурсите си, за да се заемете с ново предизвикателство, има моменти, в които трябва да дадем път на нов човек. На моменти може да не сме склонни нарочно да се откажем от дадена възможност поради страх. Може да поставим под въпрос дали някога ще получим друга възможност или ще съжаляваме, че я отказваме. Съгласието някой друг да поеме водещата роля обаче не ни подценява. Това е знак за смирение и ние се учим да разпознаваме, че всички притежаваме способности, които трябва да се споделят. Преди да кажете „да“, наистина преценете дали някой друг би бил по-добър в това служение. Не забравяйте, че само защото искаме нещо, не винаги означава, че трябва да го имаме. Позволявайки на някой друг да влезе в нашето призвание, означава, че сме готови да преминем към следващата си задача.
 
5. Енергия
Може да имате време да участвате в следващата си мисия, но също така трябва да имате енергия. Като майка на шест деца мога да ви уверя, че времето и енергията ми могат лесно да се изчерпят. Преди да решим да преминем през вратата, трябва да „пресметнем разходите.“ Помислете за следните въпроси. Дали участието в това ще отклони фокуса ми далеч от моето семейство? Ще ме накара ли участието ми да загърбя времето си с Бога? Вече съм твърде заета? Кой би се възползвал или ще страда от участието ми? Как това ще се впише в сегашния баланс на моя живот? Колко място трябва да отделя за него? Имайки предвид тези въпроси, можем да сме наясно как една нова възможност може да се отрази лично върху нас и тези, с които сме свързани. Отново всяка възможност от Бога ще изисква инвестиция. И все пак, ние трябва да имаме предвид как това ще се отрази на психическото и емоционалното ни здраве и да направим корекции преди да кажем „да“. 
 
6. Финанси
Много отворени врати изискват инвестиция. Тази инвестиция може да бъде парите за бензин или пътни такси, необходими за пътуване до нова работа или служение. Ако сте изправени пред възможност, която изглежда е от Бога, но цифрите изглеждат много „надути“, търсете Господа в молитва. Той може да ви даде стратегия как да придобиете необходимите пари или може да ви каже да продължите. Като цяло, ако Господ ни е призовал да бъдем добри управители, е малко вероятно Той да ни постави в положение, в което се с добиваме с голям  дълг или трудно можем да се грижим за себе си. Запазете си правото да кажете „не“ на онези възможности, които ще доведат до финансов крах вашето семейство.
 
7. Бог забранява
Понякога отговорът на Господа е просто: „Не.“ На хартия може да изглежда добра идея, но ние служим на Бог, който знае всичко. Трябва да помним, че Той е вечен и действа извън нашето време. Това означава, че Той знае добре как ще ви въздейства минаването през тази отворена врата (добра и лоша). Въпреки че може да не успеете да видите препятствията напред, Той може. Когато сме изправени пред големи моменти, трябва да изберем да се молим, да търсим мъдрост и да слушаме Господа от все сърце. Освен това трябва да сме наясно, че „Не“ от Бог води само до по-голямо „Да“. Той не отказва добри неща на Своите деца. Нашата работа е просто да бъдем послушни и да Му вярваме за плана. „Защото зная плановете, които имам за вас“, заявява Господ, „мисли за добро, а не за зло, за да ви дам надежда и бъдеще“ (Еремия 29:11).
 
Източник: Cross Walk
Превод: Петя Зарева
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани
РЕКЛАМА
books-bg.com

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg