Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Как да не изгубим вярата?

Main Pic
Публикувана: 10.10.2019
Автор: Дж. Джон
Прочетена: 1117
Коментари: 0
Живеем във време, когато е модерно хората да се отказват от вярата си и подобни случаи няма да престанат. Въпросът е какво да направя аз, за да избегна капана и да попадна в същата тази категория. Ето няколко предложения:
 
1) Поставете на първо място Бог и Неговото Слово.
Моля, не пренебрегвайте тези старомодни дисциплини като молитвата и четенето на Библията. Вероятно не е случайно, че някои от хората, загубили вярата, са били християнски водачи: в своята забързаност да вършиш работата на Господа е твърде лесно да не успееш да намериш време да бъдеш с Господа. Винаги трябва да помним, че понеже Бог е лозата, ние, които сме клони, можем да бъдем плодотворни само ако останем свързани с Него (Йоан 15:4). 
 
2) Благочестиво мислене.
 Когато Исус беше попитан коя е най-голямата заповед, Той отговори: „Обичай Господа твоя Бог с цялото си сърце и с цялата си душа и с целия си ум“ (Матей 22:36–37). Приемам, че това означава, че ние трябва да обичаме Бог с нашите емоции, воля и интелект. Интелектът се пренебрегва лесно. В миналото част от вярата в Исус означаваше да се потопите в християнската истина; да четете книги, да обсъждате богословски теми и да оценявате критично какво сте мислили и правили в светлината на Библията. Такова отношение днес е рядкост и трябва да бъде възстановено. Всички проблеми и трудности, повдигнати от шумните противници на християнската вяра, бяха обсъждани и разглеждани. Колкото и Бог да ви е благословил в областта на емоциите и духовните преживявания, останете мислещ християнин. Растенията с плитки корени лесно се изваждат. 
 
3) Дайте приоритет на богоугодния живот.
Тези, които напускат християнската вяра, често казват, че са го направили въз основа на аргументирани доводи. Но въпреки всичко изглежда забележително, че онези, които прокламират отклонението си от вярванията на християнството, често са изоставили християнския морал много преди това. Твърде често се случва нарушените обети към съпруга или съпругата да са последвани от нарушени обети към Бога. Внимавайте как живеете!
 
4) Дайте приоритет на духовното служение.
Дяволът обича да се насочва към християни, които са загубили връзка с Божия народ. Много хора, които се гордеят с това, че са духовни самотни вълци, не са нищо повече от изгубени овце: факт, който фатално ги погубва, когато челюстите на истинския вълк притиснат шията им. Бъдете дълбоко и редовно ангажирани с Божия народ. Останете в стадото!
 
5) Поставете приоритет на благата, получени от Бога
Факт е, че песъчинките в мидите може да произведат перла, но моят съвет е да не се фокусирате върху трудностите. Много от тъжните истории на хората, напускащи вярата, са пълни с трудности, гняв и негативни нагласи. Добре утъпканата пътека, която ще ни отведе в пустинята, е постлана с постоянен гняв и недоволство. Един от най-лесните начини да оправдаете напускането си на която и да е организация, включително и църквата, е да сте убедени, че тя по никакъв начин не е достойна за вашето внимание. Бъдете позитивни в очакванията си! 
 
6) Изпитвайте себе си.
Павел, пишейки до Тимотей, казва: „Внимавай на себе си и на учението си“ (1 Тимотей 4:16). Често се пренебрегва практиката да изпитваме себе си, за да знаем как се справяме. Да загубиш вярата си е като да откриеш, че си спукал гума. Причината може да е внезапна, но по-вероятно е да се дължи на бавен, постоянен и незабелязан пробив. Не задържайте своите съмнения или проблеми: намерете някой, който умело да ви изведе от тях. 
 
7) Бъдете предпазливи.
В рамките на малко повече от десетилетие ще имаме две хиляди години християнство, факт, който трябва да насърчи всеки вярващ да остане непоколебим във вярата: това, което вярваме, е било изпитано и затвърдено с течение на столетия. Това означава, че почти всяка нова идея е била тествана и изпробвана в миналото. Като основен принцип, следната максима е изпитана във времето и тя гласи: „ако е нова, не е вярна; ако е истина, не е нова“. „Историческото“ или „фундаменталното“ християнство е оцеляло именно защото през вековете е доказано, че осигурява безопасни и полезни пасища за Божието стадо.
 
 8) Практикувайте смирение.
Гордостта е едно от най-фините и силни злини, и често е основен фактор при тези, които напускат вярата. Бъдете много предпазливи към всяко чувство за превъзходство; да виждаш себе си като по-добър от другите хора, по-образован, по-напреднал в съвременната култура. В 1 Коринтяни 10:12 четем: „Така че, който смята, че стои, да внимава да не падне!“ Използвайте всяка възможност да служите и там, където това е разумно, считайте другите за по-добри от вас. 
 
9) Практикувайте честност.
Когато четях обясненията на някои от по-откровените бивши вярващи, попаднах на причини, но по-често извинения, изложени като причини. Така например, въпреки че много от тях говорят за това, че са „обезверени от църквата“, често това, което имат предвид, е специфичен клон на християнството, специфична местна църква или дори конкретни личности. Нечестно и неразумно е да се отвърнеш от всичко, което християнството представлява, само заради конкретни събития и личности!
 
10) Практикувайте солидарност
Едно от най-успешните въведения в римската армия е бил начинът, по който войниците са използвали щитовете, така че да създадат почти непробиваема бариера. Има голяма мъдрост в това да стоим заедно. От личен опит съм открил, че молитвите на моите приятели и привърженици са от изключителна помощ. Молете се за другите християни.
 
И накрая, в крайна сметка, мислете в перспектива. Този живот е кратък, а вечността е много дълга. Исус моли последователите Му да са твърди във вярата си не завинаги, а само докато не дойде при нас или ние не отидем при Него. И това може да е по-рано, отколкото някой от нас си мисли. Дръж на своето, не отстъпвай!
 
Източник: Christian Today
Превод: Петя Зарева
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg