Петък, 19.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Евангелски християнин с Нобелова награда за мир

Main Pic
Публикувана: 11.10.2019
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 2183
Коментари: 0

По-малко от две години, след като е избран за поста министър-председател, премиерът на Етиопия, Абий Ахмед, който е евангелски християнин, може да се похвали с постижения, които са завидни, в това число и решаване на конфликтите със съседната страна Еритрея.

Днес неговите усилия му спечелиха Нобелова награда.

Макар някои да смятат, че това решение е прибързано, членовете на Нобеловия комитет казват следното по повод своето решение: "Независимо че предстои още много работа за Абиу Ахмед, ние сме убедени, че неговите усилия дават на сънародниците му надежда за едно по-светло бъдеще."

На 43 години Ахмед е най-младият лидер сред държавните водачи в Африка. Неговите реформи доведоха до бързи успехи за страната, веднага след като зае поста през април 2018 година.

Миналата година Ахмед успя да постигне мирно споразумение с президента на съседната страна, Еритрея, след десетилетия на кръвопролития и война между двете съседни държави, и повече от 80 000 жертви и от двете страни.

Според информация на New York Times след подписване на споразумението двете страни бързо възстановиха търговските връзки помежду си, както и телекомуникациите, които допреди това бяха нарушени.

В изявлението при връчването на наградата Нобеловият комитет хвали постиженията му с думите: „Той прекара първите си 100 дни като министър-председател, успявайки да реши проблема с извънредното положение в страната, предостави амнистия на хиляди политически затворници, прекрати медийната цензура, легализира незаконните опозиционни групи, освободи военни и цивилни лидери, заподозрени в корупция, и значително увеличи влиянието на жените в етиопския политически и обществен живот. Той също така обеща да укрепи демокрацията чрез провеждане на свободни и честни избори.“
 
Ахмед също помогна за обединяването на двата клона на Етиопската православна църква, които се разделиха по политически причини през 1991 г. Православните представляват най-голямата религиозна група в страната (около 40% от населението, в сравнение с 19% протестанти и 34% мюсюлмани).
 
Ахмед насърчи примирението между мюсюлмани и християни в родния си град Бешаша и веднага инициира среща с Абун Матиас, патриарха на Етиопската православна църква, предлагайки своята подкрепа, за да помогне за прекратяване на разкола. 
 
Син на баща-мюсюлманин и православна майка, Ахмед е член на петдесятна църква. Вярата му е разглеждана като движещ фактор в стремежа му към мир.
 
„В него има нещо от духа на възрожденския проповедник, виден в начина, по който той евангелизира и прилага своята визия“, отбелязва BBC News. „Той работи с енергия, страст и увереност.“
 
Петдесятните вярвания на Ахмед му дават чувството на надежда и амбиция в политиката. „Изключителна черта на петдесятното християнство е идеята, че нищо не е невъзможно“, казва Андрю Декорт, директор на Института за християнство и общо благосъстояние.
 
 Член на Църквата на вярващите в Евангелието, Ахмед казва следното на последователите си след като встъпва в длъжност: „Имаме страна, която е надарена с голямо благородство и богатство, но е гладна за любов.“
 
След днешното събитие премиерът написа в Туитър: „Почетен съм от решението на норвежкия Нобелов комитет и ме изпълва смирение. Изказвам най-дълбоката си благодарност към всички ангажирани и работещи за каузата на мира. Тази награда е за Етиопия и африканския континент. Ще просперираме в мир!” 
 
Източник: Christianity Today
Превод: Петя Зарева
 
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg