Събота, 20.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Християните в Алжир: „Могат да затворят църквите, но не и сърцата ни!“

Main Pic
Публикувана: 13.10.2019
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 2151
Коментари: 0
Най-малко 8 евангелски църкви са затворени в Алжир с решение на правителството от ноември 2017 година досега.  Последният подобен акт се случи през септември, когато властите затвориха църквата Филаделфия в Богни, чиято сграда се използва от две конгрегации, с общ брой от 380 членове.
 
Алжирската протестантска асоциация (Église Protestante d'Algérie, EPA), която обединява около 45 църкви и приблизително 50 000 вярващи, многократно алармира за ситуацията. Тя поиска от правителството да анулира така наречения Закон 03/06, който изисква местата за поклонение на религиозните малцинства да имат специален лиценз. 
 
Християните отричат ​​властите да издават такива лицензи, въпреки че повечето църкви са представили заявленията за регулиране на техния статут. Освен това законът предвижда наказания за евангелизирането и за всяка дейност, която би могла да убеди мюсюлманите да променят своята религия. 
 
 „Правителството наблюдава растежа на църквите и реакцията на хората. Те виждат, че хората не се страхуват. Те постепенно затварят църкви, опитвайки се да не привличат много внимание ”, заяви Саид Тамуд, алжирски християнин, живеещ в Испания в интервю за испанското радио Actualidad Evangélica. Според Тамуд „те искат да държат отворени само две или три църкви, за да могат да се преструват пред света, че в Алжир има религиозна свобода“. 
 
Политическата ситуация в Алжир продължава да е трудна. Временният президент на Алжир Абделкадер Бенсалах наскоро обяви, че президентските избори ще се проведат на 12 декември. Седмичните масови демонстрации принудиха президента Абделазиз Бутефлика да подаде оставка през април. Оттогава Бенсалах действа като временен лидер. Първоначално планираните за 4 юли президентски избори бяха отложени поради липса на способни кандидати. Алжирските протестиращи се върнаха на улицата, като поискаха ключови фигури от режима да се оттеглят и да бъдат преразгледани политическите институции с аргументите, че „изборите в сегашната рамка само ще засилят статуквото“. 
 
Тамуд обясни, че протестантските християни са били помолени „да не публикуват нищо срещу правителството във Фейсбук или друга социална медия, а просто да се молят, защото правителството иска християните да се произнесат в полза на партията за независимост и по този начин да политизират въпроса“.
 
„Но църквите в Алжир имат много, много твърдо, зряло ръководство с ясна визия за мисията на Бог и се молят за властите“, добави той. Тамуд подчерта, че „днес църквата в Алжир разбира, че времената са в ръцете на Бога и че това време на конфликти е време да се преклоним пред Господа и да потърсим Божията помощ, за да се изправим срещу преследването, което може да се засили“.
 
 „Те могат да затворят местата за поклонение, но не и Църквата, защото църквата сме ние, хората. Те могат да затворят храмовете ни, но никога не могат да затворят сърцата, които приемат Христос. Амвони, микрофони могат да бъдат взети от нас, те няма да ни дават визи да пътуваме извън страната, но никога няма да вземат Христос от сърцата ни “, каза той.
 
Тамуд помоли християните по целия свят „да се молят за мир в сърцата на онези християни, които може да започнат да се страхуват. Молете се и за алжирските власти, за да видят, че проблемът не е в християнската църква“. 
 
Той също иска да се „молим за алжирските християни, за да разберат, че Бог има цел и това гонение може да се превърне в радост за новите вярващи, така че Господ да се издига в страната“. 
 
В началото на 2019 г. християните от Алжир започнаха програма за пост и молитва (24 часа,  7 дена в седмицата) „за благословение на страната ни, нейната обществено-политическа стабилност, икономическо възстановяване и доброто управление на нейните природни ресурси.“
 
Световният евангелски алианс (WEA) също призова „властите на Алжир да прекратят и преразгледат наредбата от февруари 2006 г. и да отговорят на административните искания на Съвета на ЕПА. Евангелският алианс „дълбоко съжалява“ за закриването на църкви в Алжир и „призовава към молитва за мир и просперитет за тази страна, тъй като ние ги призоваваме да отстояват религиозната свобода“. 
 
WEA също алармира за положението на алжирските евангелски църкви на последната сесия на Съвета за правата на човека на Организацията на обединените нации, състояла се в Женева през септември тази година.
 
Източник; "Евангелски фокус"
Превод: Петя Зарева
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg