Четвъртък, 18.04.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Когато Бог заработи сред политиците

Main Pic
Публикувана: 16.10.2019
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 1212
Коментари: 0
Датските евангелски деноминации извън Лутеранската държавна църква се обединяват и създават единна организация, наречена „Fri Кirke Net” (Свободна църковна мрежа), която ги представлява пред медиите и политиците. 
 
Преди две години нейният генерален секретар Микаел Лаурсен започва да се среща с датски политици, в чиято зона на  отговорност попада религията, като ги кани да посетят някоя евангелска църква в селищата, където са избрани. Оттогава всеки трети член на Парламента в Дания посещава евангелска църква. 
 
Дания има ново правителство от миналия юни, а „половината от новите министри са посетили нашите църкви през последната година“, обяснява Лаурсен. 
 
Микаел разказва следното в интервю за Европейския евангелски алианс:
 
„Служа като проповедник и пастир от много години. В същото време винаги съм се интересувал от журналистика и в свободното си време съм работил с радио и вестници, и пиша статии в християнски издания. В един момент просто почувствах призив от Бога, че трябва да полагам повече старания да достигна до обществото. И така, подадох оставка и преминах курс на обучение като журналист. Няколко години по-късно разбрах за малка датска организация, наречена „Fri kirke Net“, която съществува от 16 години. Те се стремят да реализира визията си за създаване на организация, която да представлява свободните евангелски църкви пред външния свят. 
 
Те се свързаха с мен и ме попитаха дали искам да стана лидер на организацията. Съгласих се при условие, че създаването на политическо влияние и изграждането на мост между свободните църкви и политическия свят ще бъде приоритет в нашата работа. Те се съгласиха и аз предложих план за това. И така, станах генерален секретар преди две години и половина. И от тогава насам Бог действа мощно и е отворил много врати.  
 
Когато започнахме да се срещаме с политиците, винаги споменавахме, че религията често се възприема като проблем, но че искаме да им представим вярата като ресурс. Повечето от тях знаеха само, че сме християни, но нямаха солидни познания за евангелските църкви. Представяха ни като хора, които са затворени в себе си, не се интересуват от обществото, воюват помежду си и мразят хомосексуалистите. Но ние решихме, че изграждането на лично доверие е от огромно значение. Освен това, наистина чувствам искрена любов от Бога към тези хора. И така, по време на срещите те се натъкнаха на истинска любов и доверието беше изградено много бързо. Винаги сме чувствали необходимостта да споделяме добри свидетелства, защото добрите свидетелства обръщат сърцата на хората.
 
Важен фактор е работата с мрежа от много деноминации. Вярвам, че това, което правим, наистина може да се случи навсякъде, когато сме способни да работим по този начин. Колкото повече църкви се съберат, толкова по-добре. Друго важно нещо е разпределението на ресурсите. Не можете да вършите тази работа, ако не служите поне на половин работен ден в това поле. Но мисля, че ако попитате църквите в Дания, те биха се съгласили, че парите, които са похарчили за "FrikirkeNet", са много добре изразходвани.
 
Освен това "Fri kirke Net" иска да изгради мост не само към политическия свят, но и към културния свят, което е друг важен фактор за успех. Бог иска да работи сред политиците и културно ангажираните хора, а ние никога не бихме открили това, ако не дръзнехме да осъществим тези връзки. Бъдете дръзки да излезете извън църквата в обществото и да опитате какво може да направи Бог!"
 
Източник: "Евангелски фокус"
Превод: Петя Зарева
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg