Четвъртък, 28.03.2024

Вестник Евангелски

Стих на деня""

OnLine
RSS Facebook Twitter

Победа за лекари, отстояващи християнските си принципи

Main Pic
Публикувана: 18.10.2019
Автор: Евангелски вестник
Прочетена: 2570
Коментари: 0
Във вторник федерален съд в Тексас, САЩ, постанови, че лекарите не са длъжни да извършват операции за смяна на пола, ако въпросната процедура нарушава медицинската им преценка или техните религиозни убеждения. 
 
Организацията за религиозна свобода определи решението като „огромна победа“ за правата и съвестта на медицинските специалисти от цялата страна. Федерален закон, приет по време на администрацията на Обама, заплаши, че ще принуди вярващите лекари да практикуват, ако откажат да изпълнят процедури за смяна на пола, които биха нарушили медицинската преценка и убежденията им.
 
Американският окръжен съд за северния район на Тексас се произнесе в полза на отпадане на въпросния регламент на Министерството на здравеопазването. Преди три години HHS издаде наредба, според която всеки лекар е длъжен да извършва операции за смяна на пола на всеки пациент, препратен от специалист по психично здраве, дори ако лекарят вярва, че лечението може да навреди на пациента. Лекарите, които отказваха, се сблъскваха с тежки последици, включително загуба на работата си. 
 
Решението от вторник, че регламентът е незаконосъобразен, се привежда в съответствие с две предходни решения на съда, приети медицински изследвания и скорошно предложение на HHS, което изключва вмешателство на правителството в частните медицински решения на пациентите. 
 
„Изключително важно е лекарите да са в състояние да продължат да обслужват пациентите, съобразявайки се с тяхната съвест и професионалната им медицинска преценка, особено що се отнася до личния здравен избор на семейства и деца“, заяви Лука Гудрич, вицепрезидент и старши съветник в организацията.
 
 „Лекарите не могат да си вършат работата, ако правителствените бюрократи се опитват да ги принудят да извършват потенциално вредни процедури, които нарушават тяхната медицинска и морална преценка,“ заключи Гудрич.
 
Победата дойде, след като Асоциация от над 19 000 медицински специалисти, девет щата и няколко религиозни организации заведоха две съдебни дела срещу закона с аргумента, че той е в противоречие с федералния закон и ще принуди лекарите да нарушават клетвата на Хипократ, която изисква лекарите да действат в най-добрия интерес на техните пациенти.
 
Източник: CBN News
Превод: Петя Зарева
Сподели:
Email Print
Няма коментари :(
най-ново най-четени коментирани

В момента:

Следва:

Слушай на живо
Studio865 865tv Radio865 Християнството predstoi.bg